*Nettavisen* Nyheter.

Oslo på topp, Finnmark på bunn

I Finnmark har elevene scoret lavt på de nasjonale prøvene som ble gjennomført våren 2004. Oslo ligger helt på topp i lese- og regneferdigheter. Sjekk din skole.

20.01.05 07:13

Klokken 13 offentliggjorde Utdanningsdirektoratet resultatene fra vårens nasjonale prøver.

Finnmark-elevene har scoret lavt både i lesefag og matematikk. Landsgjennomsnittet er lagt til en parameter på 50. I 4. klasse har Finnmark-elevene levert resultater som tilsvarer 44 både i lesing og matematikk, og i 10. klasse er tallene for lesing 42 og for matematikk 41. Finnmark-tallene ligger langt under landsgjennomsnittet.

Finnmark ligger på bunnen av fylkeslisten sammen med Nordland. Fjerdeklassingene i Nordland har snitt-poengsum i leseferdigheter på 47 - den samme poengsummen som de har i matematikk. I 10. klasse har Nordland-elevene scoret 46 poeng i lesing, men de oppnådde 45 poeng i matematikk.

- Ikke overraskende
- Tallene er for så vidt ikke overraskende. Vi har sett det før, på for eksempel avgangskarakterene fra grunnskolen, hvor Finnmark har scoret lavt, sier Utdanningsdirektør i Finnmark, Trygg Jakola til TV2 Nettavisen.

Han forteller videre at det er store forskjeller mellom Kyst-Finnmark og de større tettstedene i innlandet. Skolemotivasjonen er større i tettstedene, og der finnes det også flere foreldre med høyere utdanning enn det gjør i kystkommunene. For å forbedre fylkesgjennomsnittet er flere tiltak satt i gang.

- Vi har en reform på gang, som skal sette fokus på basisferdighetene blant grunnskoleelever i Finnmark. I tillegg er etterutdanning for lærere et satsingsområde. Mer konkret har vi satt i gang et matematikkprosjekt i samarbeid med Finske myndigheter for å trekke nytte av den store kompetansen de har på det fagfeltet, sier han videre.

Oslo på topp
TV2 Nettavisen har sammenlignet fylkene i Norge når det gjelder lese- og regneferdigheter i 4. og 10. klasse, og Oslo havner helt på topp av listen. I 4. klasse scorer Oslo-elevene i snitt 56 poeng i lesing, mens poengsummen er 52 i matematikk-kunnskaper. I 10. klasse er poengsummen for leseferdigheter 55, mens Oslo-ungdommen har et gjennomsnitt på 57 i matematikk. Landsgjennomsnittet er satt til 50 i hvert fag.

- Jeg er kjempeglad hvis dette stemmer, forteller den fornøyde direktør for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, til TV2 Nettavisen.

- Veldig bra tall
- Dette er veldig bra tall, spesielt med tanke på at hver tredje skoleelev i Oslo er flerkulturell, med de utfordringer det fører med seg. Grunnen til at vi scorer så bra er nok at vi har jobbet systematisk med lesing, skriving og matematikk de siste 2-3 årene. Vi har hatt et høyt fokus på kvalitetsutvikling og jobbet tett mot hver enkelt skole, forklarer hun.

For å holde standarden oppe planlegges nå store etterutdanningstiltak for lærere, som innebærer at alle lærere skal kompetansekartlegges. Søgnen fremhever viktigheten av systematikk, dokumentasjon, oppfølging og ledelse som de viktigste faktorene som ligger bak Oslo-skolenes suksess.

Her kan du sjekke hvordan din skole gjør det: www.skoleporten.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.