RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo stjeler nordlyset

Turistnæringen i Tromsø gruer seg.

(iOslo.no) Forskere ved Universitetet i Oslo hevder at bevegelsen på den magnetiske nordpolen vil sørge for at kompassnålen i fremtiden vil vende mot Sibir, i stedet for Canada som i dag. Hele ferden vil ta nærmere 50 år.

En av de mer spektakulære konsekvensene er at Nordlyset vil skinne over østlandshimmelen. Det reagerer turistnæringen i Tromsø på. Dette vil skje allerede om 20-25 år.

Fra 1904 til 2001 har den magnetiske nordpol forflyttet seg 1100 kilometer og driver nord- og vestover med stadig høyere hastighet. Fra 1970 og fram til i dag har hastigheten økt fra 8 kilometer til omkring 50 kilometer per år.

– Fortsetter denne utviklingen, vil den magnetiske nordpolen nå Sibir om omkring 50 år, sier professor Alv Egeland ved Universitetet i Oslo til universitetsavisa apollon.no. Forskerne vet ikke hvorfor dette skjer.

- Trist
- Det er trist hvis dette skulle stemme. Det er klart at hvis denne utviklingen skulle fortsette får Sør-Norge et bedre produkt enn oss. Og da mister jo vi et produkt, sier Knut Hansvold ved Destinasjon Tromsø til Bladet Tromsø.

Turistsjefen i Oslo, Tor Sannerud, er overlykkelig over utviklingen, men synes faktisk litt synd på Tromsø.

- Det er klart dette kan bidra til å trekke flere turister til Oslo, og selv om ikke jeg er turistsjef om 20 år, så gleder jeg meg for fremtiden. Samtidig er det jo synd hvis Tromsø skulle gå glipp av denne attraksjonen. Det er ikke tvil om at nordlyset kommer enda mer til sin rett der hvor det er så mørkt på vinteren, sier Sannerud til iOslo.no.

Japansk hell
Spesielt japanerne er interessert i nordlyset. Det bringer nemlig hell å unnfange barn under nordlyset, så det kan bli en del av turisttrafikken i fremtiden.

- Ingenting er bedre enn om japanerne tar turen til Oslo for å få barn. Det er en enorm interesse for nordlys i Japan, og de forsker tungt på hva dette er for noe. Kun for kort tid siden var jeg i Finnmark, og der var det japanere som svært gjerne ønsket å se nordlys, sier Sannerud.

Forskerne i Oslo kan ikke forklare nøyaktig hvorfor denne endringen skjer så fort som nå.

Les flere saker på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere