RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslokirke vurderer å åpne for flyktninger


Frivillige deler ut mat, som de har fått fra forskjellig restauranter, til asylsøkere utenfor politiets utlendingsenhet på Tøyen, torsdag 27. august. Her en gruppe fra Syria.
Frivillige deler ut mat, som de har fått fra forskjellig restauranter, til asylsøkere utenfor politiets utlendingsenhet på Tøyen, torsdag 27. august. Her en gruppe fra Syria. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Kampen kirke i Oslo overveier å åpne kirkedørene som en kriseløsning for flyktninger som har ankommet hovedstaden.

Kampen kirke i Oslo overveier å åpne kirkedørene som en kriseløsning for flyktninger som har ankommet hovedstaden. – Uakseptabelt at de må sove på gata, mener Røde Kors.

– Det er vårt ønske. Det er ikke greit å sove ute på gata, sier menighetsrådsleder Berge-Andreas Steinsvåg til NTB.

Frivillige strømmet til Tøyen med varme klær, te og soveposer i natt, da flyktningene ble møtt med stengte dører hos Politiets utlendingsenhet (PU), hvor alle nyankomne må registreres. Enheten stengte klokka 23, så flyktningene måtte tilbringe natta på parkeringsplassen, skriver Aftenposten.

Hjelp strømmet til
Da de første bildene ble spredd på sosiale medier, strømmet folk til for å hjelpe.

– Folk kom i biler og taxier fra flere steder i byen. De hadde med te, soveposer, varme klær. Flere tok også med seg flyktninger hjem, selv om vi oppfordrer folk til å bruke de systemene vi har. Dette er en veldig sårbar gruppe, som må behandles godt, sier Aina Grødal i gruppa Kampen-hjelpen.

At folk plukker opp flyktninger bekymrer menighetsrådslederen.

– Det kan gå begge veier. Flyktningene kan bli utrygge av å bli med noen hjem, mens på andre siden så tar man med seg fremmede hjem, sier han.

– Uakseptabelt
Røde Kors reagerer sterkt på at flyktningene møtte stengte dører hos PU i natt.

– Det er helt uakseptabelt at flyktninger som kommer til Norge må sove på gaten gjennom kalde høstnetter, sier generalsekretær Åsne Havnelid.

Hjelpeorganisasjonen tok umiddelbart kontakt med ledelsen i PU da de ble varslet om dette.

– Vi er glade for at politiet umiddelbart endrer rutiner slik at alle flyktninger som kommer for å registrere seg ikke må sove på gaten, sier Havnelid.

Hun ber myndighetene finne gode langvarige løsninger som sikrer asylsøkere verdige forhold.

– Røde Kors har hatt en tett og god dialog med norske myndigheter om flyktningsituasjonen og tilbudt vår bistand. Derfor er det ekstra overraskende at myndighetene lar dette skje. Våre frivillige er allerede med på å bistå ved akuttinnkvartering i Oslo, og vi er klare til å yte ytterligere bistand hvis det skulle være behov for det, sier generalsekretæren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere