RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslomarka blir vernet

Sist oppdatert:
Regjeringen vil verne bynære friluftsområder i hele landet. Først ut er Oslomarka.

- Dette er et område som er friluftsområde for en million mennesker. Vern har vært diskutert siden 70-tallet, men det har ikke vært politisk flertall for det. Det er det nå, sier statsminister Jens Stoltenberg - selv en ivrig bruker av Oslomarka. Han lover at flere bynære områder landet rundt vil få et spesielt vern mot blant annet utbygging.

Gi statsrådene din karakter her

Flere følger
Den nye loven er en del av regjeringens innsats for friluftsliv og naturmiljø. Den vil gi mulighet til å verne Oslomarka med utgangspunkt i friluftshensyn. Det kan man ikke gjøre i dag.

Den nye Oslomarkaloven skal blant annet ha bestemmelser om formål, virkeområde, grensefastsettelse, varighet, retningslinjer for arealbruk, ferdsel og annen virksomhet. Næringsvirksomhet slik som skogbruk kan videreføres stort sett med samme restriksjonsnivå som nå. Liknende bestemmelser kan komme andre steder i landet.

Fem fylker
- Det er blant Oslos beste kvaliteter at naturen ligger tett inn på byen og er tilgjengelig for alle. Den gir naturopplevelser for mange. Disse opplevelsene har også kommende generasjoner rett til å oppleve, derfor er det viktig å lage gode rammer for hvordan marka skal forvaltes, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Det spesielle er at Oslomarka som ligger i fem fylker og 19 kommuner. Det stiller særlige krav til samordning, sier Stoltenberg.

Klar neste år
- Med egen lov for Oslomarka sikrer vi allmennhetens tilgang til naturopplevelser. En slik lov vil gi bedre vern av Oslomarka, landets kanskje viktigste friluftsområde som betyr mye for svært mange mennesker, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Lovutkastet skal foreligge sommeren 2007, sier miljøvernministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere