Gå til sidens hovedinnhold

Oslos barnehagebyråd slår tilbake: - Kritikken fra Høyre er helt meningsløs

Barnehagekrangel:

SV-byråden forsvarer kjøp av fem private barnehager.

Høyre reagerer på at Oslo-byrådet vil bruke 220 millioner kroner på å overføre fem private barnehager til kommunen, noe flertallet i Oslo bystyre også stemte for da revidert budsjett for 2018 nylig ble vedtatt.

- Når man skviser ut private aktører ved å hevde at det ikke er behov for barnehageplasser og deretter kjøper opp de samme barnehageplassene for en vanvittig pris, så er det bare nok et eksempel på at Arbeiderpartiet adopterer Rødt sin politikk for å sikre seg flertall, sa bystyrerepresentant Saida R. Bergum (H) til Dagsavisen tidligere i uka.

Men barnehagebyråden slår nå tilbake mot kritikken.

- Kritikken fra Høyre er helt meningsløs hvis du har ambisjoner om god barnehagedekning i Oslo og vil at pengene skal gå til barna og ikke til å berike private investorer, sier byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), til Nettavisen.

Les også: Oslo-byrådet nektet privat aktør å starte barnehage - nå vil de kjøpe den selv

- Har null troverdighet

Thorkildsen mener Høyre, da de styrte hovedstaden, selv fikk til ganske lite.

- Høyre har null troverdighet i barnehagepolitikken. De brakte oss til jumboplass blant storbyene i barnehagedekning, hevder hun, og påpeker:

- De synes det er greit at et av de mest lukrative områdene som finnes for private investorer er barnehagesektoren, og de fjernet i sin tid bemanningsnormen for barnehagene i Oslo. Den fikk SV på plass igjen i forbindelse med Tøyen-avtalen. På toppen av det hele la Høyre ned forbud mot bygging av kommunale barnehager, sier Thorkildsen.

Hun understreker samtidig at det koster å øke antall barnehageplasser.

- Selvsagt koster det å sikre nok barnehageplasser for barn i Oslo. Forskjellen på Høyres politikk og vår handler dels om ambisjoner og dels om hvorvidt pengene skal gå til barna eller om fellesskapets midler skal gå til private investorer, sier hun.

Les også: Her er landets beste barnehager

- Driver ikke veldedighet

Byråden mener sektoren rett og slett er for lønnsom for private aktører.

- Kommersielle driver ikke veldedighet. De pengene det koster å bygge disse barnehagene ville kommet fra fellesskapskassa gjennom kommunalt tilskudd. I tillegg viser en fersk rapport at det er mer enn tre ganger så lukrativt å investere i barnehager enn på børs, fortsetter hun.

Hun mener det derfor er riktig av kommunen å overta barnehagene.

- Disse fem barnehagene skulle de selvfølgelig tjene penger på og Oslos innbyggere skulle betale. Nå sikrer vi i stedet kontroll på pengene og vi setter fart på barnehagedekningen akkurat som vi har lovet, sier Thorkildsen, og legger til:

- Det var dette vi vant valget på og det er på høy tid. Vi har store integreringsutfordringer å løse, og det er viktig for familiene å få den fleksibiliteten og valgfriheten en barnehageplass gir når de trenger det.

Les også: Foreldre raser mot Oslos miljøfest til 118 millioner

Avslo pengestøtte

For halvannet år siden skrev Nettavisen at Oslo-byrådet avslo det private barnehageselskapet Espiras søknad om å drive to nye barnehager.

En av barnehagene som fikk nei, var nettopp nybygde Krydderhagen barnehage på Hasle, som byrådet nå vil kjøpe. Begrunnelsen var at kommunen ville unngå overdekning, men nå er situasjonen en helt annen og barnehagen foreslås kjøpt av kommunen for 51,4 millioner kroner.

Kommentarer til denne saken