For åtte måneder gikk eldrebyråden i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), ut i Nettavisen og fortalte at de vil selge den omstridte sykehjemstomta Oslo kommune eier i Spania.

- Utgangspunktet mitt da var at jeg ville gjøre et forsøk på å få solgt denne skandaletomta, sier Tellevik Dahl til Nettavisen.

Men tomta på 12 mål, som ligger i Altea nær Benidorm, er fortsatt ikke lagt ut for salg. Det fordi spanske myndigheter siden saken sto på trykk, har startet en omregulering for å verne området ytterligere.

Har du et tips om Oslo? Kontakt Nettavisens journalist Jørgen Berge.

Les mer her: Byrådet i Oslo vil selge sykehjemstomt i Spania

- Kan ikke brukes til noe

Dermed fortsetter problemene rundt de mye omtalte sykehjemsplanene, som ble bestilt da Frp-nestleder Sylvi Listhaug var eldrebyråd i Oslo.

- Det som har skjedd er at Altea kommune selv har gått igang med en større regulering i området som også berører kommunens eiendom. Og med den nye reguleringen ser det ut til at det vil bli enda mer innskrenket det å kunne bruke denne tomta til bolig eller næring, sier Tellevik Dahl, og legger oppgitt til:

- Det ser ut som man ikke kan bruke tomta til noe som helst.

Hun forteller at Oslo kommune som grunneier har sendt inn innvendinger mot reguleringsplanen, og at de nå avventer den politiske behandlingen av saken.

Først når reguleringen er ferdig vil tomta bli taksert, og forsøkt solgt.

- Selv om vi ikke skal bygge et sykehjem der, så er vi jo interessert i at man kan bruke tomta til noe slik at noen vil kjøpe den, sier Tellevik Dahl.

Les også: Her skulle det stått et sykehjem

- Trenger ingen steinrøys

Tomtekjøpet i 2005 ble raskt et mareritt og et pengesluk for kommunen. Det viste seg nemlig at den var ubrukelig siden lokale myndigheter ikke ville gi byggetillatelse for et sykehjem, som Fremskrittspartiet ønsket.

Tomta ble kjøpt av Oslo kommunes sykehjemsselskap Omsorgsbygg for 3,4 millioner kroner. Men så langt har den kostet kommunen 30 millioner kroner.

- Målet mitt er å få tilbake noen av de 30 millionene som Sylvi Listhaug har sløst bort av Oslos skattepenger, for å gi det tilbake til eldreomsorgen i Oslo. Det siste vi trenger er uansett en steinrøys i Spania, men det vil ta litt tid å få avklaringer rundt hva den kan selges for, sier byråden.

- Men det ser jo ikke veldig lyst ut med tanke på et salg?

- Det er i alle fall en spennende utvikling i saken, svarer Tellevik Dahl.

- Dere kan jo «brenne inne» med tomta?

- Noen penger må vi få igjen, for tomta trenger vi ikke sitte på, sier hun.

La ned grunnsteinen

Listhaug reiste selv ned til Spania for å legge ned sykehjemmets grunnstein på tomta. Men etter at skandalen ble et faktum, fremmet Arbeiderpartiet, SV og Rødt et mistillitsforslag mot byråden.

Det var Listhaug, som ble byråd i 2006, som ga klarsignal til å bygge sykehjem i Spania.

- Jeg har ansvaret for at sykehjemmet ble bestilt, sa hun til TV 2 Nyhetene i forbindelse med en høring om skandalen i 2010.

Les også: Mistillit mot Sylvi Listhaug

I 2009, samme år som det forrige byrådet bestemte å skrinlegge prosjektet, offentliggjorde Oslo kommune PricewatherhouseCoopers (PwC) gransking av den planlagte sykehjemsbyggingen.

Der ble det slått fast at spanske advokater har fått overført 1,1 millioner kroner i forbindelse med tomtekjøpet, noe en e-post antydet at kunne dreie seg om «svarte penger». Videre var tjenester som er kjøpt inn i forbindelse med prosjektet i strid med anbudsregler og kommunens eget reglement.

Rapportens hovedkonklusjon var at «Oslo kommunes økonomiske interesser ikke ble tilstrekkelig ivaretatt i prosjektet.»

Les også: Ville bygge sykehjem uten tillatelse

Fikk til slutt tillatelse

Omsorgsbygg fikk imidlertid forsikringer fra lokale myndigheter om at tomta de kjøpte, som i utgangspunktet var regulert til landbruks-, natur - og friluftsformål, ville bli omregulert.

Men saken startet et lokalpolitisk spill i Spania, som bidro til å hindre at Oslo fikk byggetillatelse på tomta. Etter seks år, i 2013, fikk kommunen tillatelsen de hadde ventet på, men dette ble påklaget rettslig.

Siden har lite skjedd, og nå har byggetillatelsen gått ut.

- Frp ønsket å bygge et sykehjem i Spania som et tilbud til Oslos eldre på 2000-tallet, fordi mange eldre ville ha godt av å komme bort fra kulde og is til varmere strøk. Dessverre fikk vi ikke til dette, sa Listhaug til Nettavisen i mai, og la følgende til om kritikken fra eldrebyråden:

- Det er sikkert en god strategi av byrådet å gå til angrep på en ti år gammel sak, mens de sender ut nye varselbrev til pårørende om at eldre skal hives ut av hjemmene sine.