RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslos ukjente under- verden

Sist oppdatert:
Visste du at det er et stort nettverk av hemmelige ganger under Oslo sentrum? Her hadde tyskerne sitt hovedkvarter under krigen. Se video av det ukjente Oslo.

(iOslo.no) Bli med ned i undergrunnen under Oslo Handelsgym. Gjennom betongtunneler, tilfluktsrom og skarpe trapper ligger en av Oslos best bevarte hemmeligheter. Under skolegården ligger hovedbunkeren for Wehrmacht og Reichskommisariat under krigen. Det var her Terboven satt de siste månedene av sin regjeringstid, og det var herfra han flyktet for å ta sitt liv på Skaugum i krigens siste dager.

Få svar fra Forsvaret
Bunkeren har vært tilknyttet minst en tunnel, til KNA-hotellet som ligger rett over gata. iOslo.no har forsøkt å få oversikt over tunnelnettverket under dette området, men møter stengte dører hos Forsvaret.

Ingen vet noe om tunnellene tyskerne gravde under Oslo, og iOslos henvendelser til kommunen får trivielle og intetsigende svar. Samtidig antydes det at Forsvaret fortsatt rår over flere eiendommer enn de vil opplyse.

Forsvarsbygg sitter med oversikten over eiendommene som er militært utrangerte, og som selges eller gjøres om. Her ender våre henvendelser. Forsvarsbygg sitter ikke med opplysninger om tunnellene under Vika, ved den amerikanske ambassaden.

- Alle dine veier ender opp hos Forsvaret, sier Ove Helset, kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsbygg til iOslo.no.

Men når vi ringer Forsvarets operative hovedkvarter er det igjen brått slutt. Vi får en advarsel.

- Det er Forsvarsbygg som sitter med opplysningene om alle anleggene. Om det er noen som er gradert får dere uansett ingen oversikt over disse. Det ville være å invitere terrorister eller kriminelle til å bruke dem, sier Kjetil Eide, kommunikasjonsrådgiver i Forsvarets operative hovedkvarter til iOslo.no.

Har samlet krigseffekter
Foreløpig er denne bunkeren den eneste av tyskernes anlegg som til en viss grad er åpent for publikum.

Museet kan skilte med Terbovens salongbord, hakekorsbannere fra Karl Johan, og mange gjenstander fra okkupasjonen. Våpen og uniformer, både fra tyskere og motstandsfolk står sammen med ulovlige aviser og bilder fra andre verdenskrig.

Men den mest verdifulle gjenstanden er Terbovens paradedolk.

Den glemte han igjen, da han i maidagene i 1945 måtte flykte fra motstandsbevegelsen. En av dem tok med seg dolken som en suvenir.

Først da denne mannen døde, for et par år siden, ble dolken deponert der den ble funnet.

I tiden etter freden satt Milorg her, amerikanerne tok over, før Heimevernet sperret bunkeren etter krigen. Først i 2000 ble det underjordiske anlegget åpnet for publikum.

Hovedkvarter for tyskerne
Byggingen av Oslo Handelsgym startet i september 1939, og skolen sto nesten ferdig da tyskerne invaderte Norge 9. april. Den tyske generalstaben hadde tatt inn på KNA-hotellet tvers over gata, og da generalløytnant von Falkenhorst, mannen bak angrepet på Norge, ankom hovedstaden bestemte han fort at skolen skulle tjene som hovedkvarter for tyskerne i Oslo.

En bunker ble anlagt under bygget, og det er denne bunkeren som nå er blitt museum, men god hjelp fra Motstandsmuseet. «Kjakan» Sønsteby åpnet bunkeren for almuen i 2000, og flere rom i museet er åpnet etterhvert som museet har funnet og fått nye gjenstander.

Mange av disse er deponert eller donert fra mennene og kvinnene som deltok i kampen mot tyskerne. Et av rommene er fullstendig viet Torkell Tande, motstandspresten som var leder for etterretningstjenesten under andre verdenskrig. Han skal ha vært svært dyktig på å forfalske tyske dokumenter og han skrev motstandsavis gjennom hele krigen. Mange av hans stensilerte, og for ham livsfarlige dokumenter, ligger til skue for historieinteresserte Oslo-borgere.

Vet du noe mer om tunnelnettverket under Oslo? Tips iOslo.no!

Museet er bare åpent etter avtale med guidene på Oslo Handelsgym. Du kan nå skolen på 22 12 92 50.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere