RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Over 1000 mål nedbrent

Sist oppdatert:
Brannmannskapene har fått kontroll med skogbrannen i Rogaland. I siste liten klarte de å redde bolighus fra brannen.

I morgentimene fredag morgen hadde 50 personer fra brannvesenet og Sivilforsvaret, samt frivillige, klart å få kontroll med brannen som har herjet i Årdal i Hjelmeland.

Se gratis videoklipp her

- De kommer til å drive med etterslukking en stund til, men brannen er under kontroll og de som ble evakuert kan flytte tilbake til husene sine, sier operasjonsleder Kurt Løklingholm ved Rogaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen fredag morgen.

Brannen sto bare et titalls meter fra husene da brannen kom under kontroll. Nå kan sju personer flytte tilbake.

- De vet ikke hvor stort området som har blitt brent, men brannvesenet har antydet et sted mellom 1000 og 2000 mål, sier Løklingholm.

Fare for hus
Rundt 50 personer, bestående av frivillige, Røde Kors og store brannstyrker, kjempet mot brannen som har herjet i Årdal i Hjelmeland siden 13-tiden torsdag.

Like før klokken 2 natt til fredag ble to hus, en enebolig og en firemannsbolig, evakuert etter at flammene kom farlig nærme.

- Flammene er nå kun 20 til 30 meter fra husveggen på det ene huset. Syv personer er evakuert, sa operasjonsleder Geir Gjesdal ved Rogaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen klokken 05.45.

Alle ressurser
Alle tilgjengelige ressurser ble satt inn mot brannen som startet i Årdal i Hjelmeland i Rogaland torsdag ved 13-tiden. Brannvesenet satte inn et brannhelikopter i kampen mot flammene.

Politiet fikk melding om skog- og lyngbrannen klokka 13.30 torsdag ettermiddag. En stund brant tett ved boligfeltet Melslia, der det er 40-50 boliger.

Over midnatt ble en enebolig og en firemannsbolig evakuert.

Brannhelikopter og motorsager
- Det er et område på mellom 300 og 600 mål med skog, gras og lyng som brenner eller har brent. Vi har rekvirert alle tilgjengelige mannskaper. Lokalt brannvesen, Sivilforsvaret, brannhelikopter fra Torp og lokalbefolkning med motorsag og gjødselspredere med vann er i sving nå, uttalte operasjonsleder Arild Bjørnevold ved Rogaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen ved 19-tiden torsdag.

Brannhelikopteret ble rekvirert og kom til Hjelmeland klokka 17.40. Lokalbefolkningen brukte motorsag for å rydde branngater og spre vann med gjødselspreder for å hindre at flammene når bebyggelsen.

Tørt i terrenget
Det har vært fint og varmt vær og tørt i terrenget, og det blåste torsdag ettermiddag en ustabil vind som gjorde slukningsarbeidet vanskelig, ifølge politiet.

Like før midnatt fikk politiet også melding om enda en lyng-, gress- og skogbrann, i Hauge i Soknedal. To gårder i området ble evakuert.

I løpet av natten begynte det imidlertid å regne og brannen døde ut.

Gårdseierne er nå tilbake i husene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere