- Erna Solberg og KrF har valgt å legge regjeringsforhandlinger inn i vår livmor. Vi er her for å sende en melding om at de ikke er invitert.

Det var slik konferansier Liv Gulbrandsen åpnet dagens demonstrasjon utenfor Stortinget, skriver NRK.

33 byer

Over 8.000 mennesker samlet seg til demonstrasjon mot Erna Solbergs abortflørt med KrF, og eventuelle endringer i abortloven.

På skiltene sto det skrevet slagord som «Aldri mer strikkepinner», «Ikke rør abortloven». «Min kropp, mitt valg».

Det var planlagt demonstrasjoner i 33 byer, blant annet Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, samt på mindre steder som Stjørdal, Volda/Ørsta og Bø. I tillegg vil det bli holdt støttemarkering for abortloven i Sverige.

LES OGSÅ: Aborthardkjør mot Solberg i spørretimen

Det er Kvinnefronten og Kvinnegruppa Ottar som står for arrangementet i flere av byene. De tror demonstrasjonen kan bli like stor som da over ti tusen gikk i 8. mars-tog mot regjeringens forslag om reservasjonsretten. Denne gangen er det ikke reservasjonsretten, men endringen av paragraf 2c i abortloven som vekker harme.

- Et overveldende flertall i befolkningen støtter abortloven slik den er i dag, sier leder Ane Stø i Kvinnegruppa Ottar til Vårt Land.

Kritisk til Erna sin «abortflørt»

En av dem som hadde møtt opp for å demonstrere var Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Han mener det er feil å endre abortloven, fordi det er en lov som fungerer godt og som har lavt konfliktnivå.

- Loven er et godt kompromiss som tar vare på kvinnens rettigheter til å bestemme selv. Den er fint utformet og aborttallet går ned. Da er det liten vits i å sette det på spill. Det tenker jeg er feil. Det gjør kvinner mer sårbare når de skal ta valg som er vanskelige å ta, sier Støre til NTB.

- Kjell Ingolf Ropstad sier det er en historisk sjanse til å endre abortloven, men det er det ikke politisk flertall for i Stortinget, og jeg tror ikke det er politisk flertall for det i folket heller, legger han til.

Ap-lederen er kritisk til Ernas «abortflørt» med KrF.

– Hvis hun har brukt dette for å påvirke KrF til å ta sitt valg, så må hun ta ansvar for det. Det er jo også så vidt jeg vet helt imot Høyres egen politikk, og jeg syns det er bekymringsfullt at ikke Høyre sier klarere ifra.

Støre påpeker at det er stor oppslutning om å ikke endre abortloven.

- Jeg er her blant titusener. Det handler ikke bare om kvinners rettigheter, men om kvinner og menn sammen. Dette er en sak som gjelder alle mennesker i landet vårt. Jeg en av mange, og det er jeg stolt av, sier han.

Sterke reaksjoner

Årsaken til at tusenvis nå tar til gatene er at statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å diskutere endringer i abortlovgivningen for å få KrF med i regjering.

Krf-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utfordret statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre på å fjerne paragraf 2c i abortloven. Denne paragrafen åpner for abort etter 12. uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom».

Solberg svarte at hun var klar til å gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort og stilte seg åpen for endringer i den omstridte bestemmelsen i abortloven.

Utspillet skapte sterke reaksjoner, både fra regjeringspartiene Venstre og Frp, opposisjonen og i store deler av befolkningen, som frykter en innskrenkning i kvinners rett til selvbestemt abort.

Foran Stortinget i hovedstaden talte blant andre SVs Kirsti Bergstø, lege Mina Adampour og leder i Venstrekvinnelaget, Naomi Røkkum.

- Over hele landet er folk samlet for å si klart ifra at man ikke finner seg i at kvinners rett til å bestemme over egen kropp blir framstilt som et forhandlingskort.

- Det er viktig å svare på slike initiativ med kraftig motstand, slik at forslagene legges vekk og ikke kommer opp på bordet igjen. Vi vant i 2014, og vi skal vinne i dag. Vi skal si klart ifra om at vi ikke finner oss i det, og at hun får finne andre saker hun kan forhandle med KrF om, sa Bergstø.

Statsminister Erna Solberg sier i en kommentar til NTB at hun også har demonstrert for retten til abort.

- Jeg har stor respekt for at dette berører og engasjerer mange. Jeg har selv gått i tog for retten til selvbestemt abort. Forutsetningen for å diskutere paragraf 2c med KrF er at kvinners rettigheter ikke skal svekkes. For meg er det grunnleggende, understreker hun.