Gå til sidens hovedinnhold

Over halvparten vil ha Valgerd

Over halvparten av lokallagene i Akershus KrF har nå plassert Valgerd Svarstad Haugland på topp på partiets stortingsvalgliste.

Tre av de fire siste lokallagene i Akershus KrF som har hatt nominasjonsmøte denne uken, plasserer Valgerd Svarstad Haugland på topp. Det melder NTB.

Det betyr at den tidligere partilederen er ønsket øverst på stortingsvalglista for Akershus Kristelig Folkeparti av 10 av de 19 lokallagene som så langt har hatt nominasjonsmøte.

Fredag går fristen ut for lokallagene - da skal Akershus KrF ha fått beskjed fra alle lagene i fylket.

Men avklaringen i Rogaland for KrF-leder Dagfinn Høybråten gir ikke noe unisont løft for Svarstad Haugland. Mandag ble hun vraket av Nes KrF, mens lokallagene i Nannestad, Asker og Ås har plassert Svarstad Haugland øverst på sine lister.

Protest mot direktiv
Nes KrF nominerer i protest mot direktivet fra partiledelsen.

Lokallaget satte derfor Dagfinn Høybråten øverst under nominasjonsmøtet mandag kveld, til tross for at partilederen er sikret førsteplassen på stortingslista til Rogaland KrF.

På andreplass plasserte nesbuene Einar Holstad, Valgerd Svarstad Hauglands varamann på Stortinget. Først på tredjeplass finner vi kirke- og kulturministeren.

- Det er tøft for dem som ikke når opp. Men det er Valgerd innforstått med, dette er demokrati i praksis, sier kommunestyrerepresentant for Nes KrF, Hilde Marie Bergly til NTB.

Tidligere har lokallagene både i Ullensaker og på Nesodden gjort det samme; vraket Valgerd Svarstad Haugland og toppet lista med Dagfinn Høybråten, selv om han er sikret plass i Rogaland.

Betinget førsteplass
I Nannestad, Asker og Ås derimot, topper Valgerd listen.

- Det var det ingen tvil om, fastslår lokallagsleder Solveig Hansen i Nannestad overfor NTB.

Nannestad hadde for øvrig Bente Bjerknes-Haugen (50), kvinnen som ble lansert som utfordrer til Svarstad Haugland i forrige uke, på åttende plass.

Svarstad Hauglands eget lokallag i Asker gikk enstemmig og uten debatt inn for den tidligere partilederen øverst på lista, men i skyggen av nominasjonen ligger en talende fotnote:

- Det er helt klart at i bunnen av denne nominasjonen ligger det et enstemmig styrevedtak som forutsetter at Dagfinn Høybråten blir sikret plass i et annet fylke. Du kan si at det gikk en lettelse gjennom oss da signalene fra Rogaland kom, sier lokallagsleder Oddvar Omland i Asker KrF til NTB.

10-9 til Valgerd
En smule forenklet kan man si at Valgerd Svarstad Haugland leder 10-9 i nominasjonskampen mot Dagfinn Høybråten i Akershus.

Flertallet av de ni lokallagene som ønsker Høybråten på topp, avholdt sine nominasjonsmøter før Rogaland-avklaringen. Og på flere av disse listene er Svarstad Haugland holdt på andreplass.

Hun er imidlertid ikke sikret «naturlig opprykk» overalt der hun er plassert på andreplass. Flere lokallag er nå så sinte på partiledelsen at de holder utfallet på nominasjonsmøtet 2. desember som helt åpent.

- Det er uhyre spennende, fastslår Solveig Hansen. (©NTB)

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene