*Nettavisen* Nyheter.

Øver på cruiseskip-katastrofe

Foto: (JAN GREVE, SCANPIX)

4.000 personer, skip, fly og helikopter deltar når øvelsen Barents Rescue går av stabelen utenfor Honningsvåg i september.

12.08.05 13:20

Barents Rescue 2005 blir ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) den største rednings- og beredskapsøvelsen under sivil ledelse som noensinne er gjennomført i Norge. Utgangspunktet for øvelsen, som vil finne sted fra 1. til 9. september i år, er en tenkt katastrofe som involverer et cruiseskip og en tankbåt.

Skipsbrann og oljeutslipp
- Scenariet er en skipskatastrofe som utvikler seg til en miljøkatastrofe. Vi har et cruiseskip som står i brann og en tankbåt med utslipp, sier avdelingsdirektør Ragnar Bøe i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til TV 2 Nettavisen.

Hurtigruteskipet «Nord-Norge» skal ligge utenfor Honningsvåg og får en sentral rolle i øvelsen, der redningsmannskapene må håndtere en masseskadesituasjon. Det hele utvikler seg til en stor miljøkatastrofe.

- Du kan si vi legger opp til et skrekkscenario, sier Bøe til TV 2 Nettavisen. Han understreker at øvelsen er et militært og sivilt samarbeid. Hovedredningssentralen i Bodø og politiet tar styringen fra start, men må snart hente inn ressurser og støtte fra nabolandene, Sivilforsvaret og Forsvaret.

Krevende øvelse
Øvelsen vil i hovedsak finne sted i Porsanger og Nordkapp kommuner i Finnmark fylke. Store avstander, begrenset infrastruktur og et miljømessig sårbart arktisk miljø er blant faktorene som gjør øvelsen krevende, ifølge DSB.

Målet for øvelsen er ifølge DSB å forenkle og bedre kommunikasjon, koordinering og samarbeid mellom land og sivil-militære enheter, som kan bli involvert i kriser i Barentsregionen.

Fire land og 4000 personer
Øvelsen inngår i en serie av øvelser der Sverige, Norge, Finland og Russland samarbeider.

4000 personer, skip, fly og helikopter og annet materiell fra de fire landene skal delta.

Flere representanter fra den norske regjeringen skal besøke øvelsen. Det er også ventet ministerbesøk fra Sverige, Finland og Russland.

Mer om Barents Rescue 2005 her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag