*Nettavisen* Nyheter.

Overdose på lukket avdeling

Selv om personalet vurderte faren som overhengende for at den unge kvinnen ville ta sitt eget liv, ble hun ikke overvåket og klarte å ta en overdose piller.

13.06.05 11:36

Bergenskvinnen i begynnelsen av 20-årene la seg frivillig inn ved Sandviken sykehus tirsdag. Fredag ble hun tvangsinnlagt på lukket avdeling fordi sykehuset vurderte henne til å være akutt suicidal.

Likevel klarte hun å ta en overdose piller. Hun ble funnet bevisstløs sent fredag kveld og måtte pumpes. Familien ble ikke varslet, melder Bergens Tidende.

- Som pårørende til en psykiatrisk pasient har vi ikke krav på noen informasjon. Selv når min datter er nær ved å ta livet sitt, får vi ikke beskjed, sier den unge kvinnens mor til BT.

Moren forteller at datteren har minst ti selvmordsforsøk bak seg. Nå føler hun heller ikke trygghet for datterens helbred på lukket avdeling.

Assisterende divisjonsdirektør Bjarte Stubhaug i psykiatrisk divisjon på Haukeland universitetssjukehus sier til BT at han ikke kan kommentere den konkrete saken.

- Men på generelt grunnlag kan jeg si at pårørende ikke automatisk har krav på å få vite hva som skjer med en pasient som er myndig. Det er pasienten selv som eier opplysninger om sykdommen sin, og pasienten bestemmer selv hvem som skal få vite hva. Det er ikke alltid en pasient ønsker at familien skal få vite om et selvmordsforsøk, sier Stubhaug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.