Overgitt over hemmelighold

Advokat Brynjar Meling ber om innsyn i flere nye dokumenter som Økokrim har holdt hemmelig. Han mener Økokrim driver skjult etterforskning i stor stil i Krekar-saken.

10.01.04 22:12

Hemmelige kjennelser, «skyggeforsvarer» og skjult etterforsking er stikkord i den mye omtalte etterforskingen av mulla Krekar.

Brynjar Meling har mottatt flere hundre sider med dokumenter fra Økokrim den siste uken. Men nå krever han fullt innsyn.

- Det som fremstår som oppsiktsvekkende, er måten dokumentene er merket på. Det kan se ut som om det er en skjult etterforsking. Det forefinnes en egen dokumentserie som hittil har vært helt ukjent for forsvarer. Og jeg vil overbringe spørsmål til retten mandag for å finne ut hva som ligger i disse, sier Brynjar Meling til TV 2 Nyhetene.

Utstrakt samarbeid
Økokrim har tidligere bekreftet et visst samarbeid med amerikansk etterretning. Kontakten er langt mer omfattende, mener Meling.

- Jeg kan ikke gå inn i detaljer, men det er klart at det har vært et utstrakt samarbeid mellom norsk og utenlandsk etterretning gjennom hele den perioden Økokrim har hatt ansvaret for etterforskingen. Og det er således atskillig mer enn det som Grimstad i sin egen uttalelse gir inntrykk av at det har vært, sier Meling.

- Språklig bilde
Mandag kan Krekar igjen være en fri mann. Men før lagmannsretten skal behandle Økokrims påkjæring av løslatelsen, har Meling nok med å tilbakevise VGs oppslag i dag, om at Krekar på internett skal ha oppfordret til å kappe hendene av politiske motstandere i Nord-Irak.

- Slik jeg tolker det er dette symbolsk billedbruk som han finner i Koranen. Man finner de samme straffemetodene beskrevet i det gamle testamentet. Men det er også en stor grad av retorikk i det, like mye som det er retorikk når Silje Stang ber kulturministeren brenne i helvete, sier Meling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.