RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overgreps-tiltalt på vidda

Sist oppdatert:
Mandag skulle den første av en rekke overgrepssaker i Kautokeino opp for retten. Men tiltalte jakter rein på vidda.

Mannen (21) skulle møte i Indre Finnmark tingrett mandag, tiltalt for seksuell omgang med barn under 16 år. Men tilståelsessaken er utsatt på ubestemt tid, fordi politiet ikke har fått forkynt stevningen.

I flere uker har politiet prøvd å komme i kontakt med tiltalte - uten å lykkes.

- Yrket hans har gjort det vanskelig for oss å få tak i ham. Mannen er på vidda, hvor det er dårlig telefondekning. Det er jo midt i høstsesongen for reindrift, med merking og samling av reinen, sier konstituert lensmann Klemet Klemetsen i Kautokeino til TV 2 Nettavisen.

Trekvart år etter at den første overgrepssaken ble kjent i Kautokeino, kan ikke de involverte jentene gjøre annet enn å vente på at sakene skal komme opp for retten. All ventingen oppleves som svært belastende.

- Raskt, men grundig
- Det viktigste for jentene er at sakene kommer opp så fort som mulig. Det vil bli belastende for alle uansett, sier leder for barne og ungdomspsykiatrien i Midt-Finnmark, Gunn Heatta, til TV 2 Nettavisen.

Det er hennes team som har stått for oppfølgingen etter at omfanget av overgrepssakene mot unge jenter i finnmarksbygda ble kjent.

Bergny Helene Ofstad Karlsen er bistandsadvokat for flere av jentene.

- Det er viktig at sakene kommer raskt opp for retten, men det må avveies mot hensynet til en grundig behandling. Dette er saker som krever å bli tatt på alvor, sier hun til TV 2 Nettavisen.

- Jentene gruer seg
Heatta sier det kommer til å bli en vanskelig tid for de som er involvert.

- Det vil være veldig tøft, det er klart, sier hun.

Samtidig tror psykiatri-eksperten at det trolig blir bedre når de involverte kan legge saken bak seg.

- Jeg tror de aller fleste vil bli ferdig med det hele. Det å gå å vente på at det skal bli en rettssak, er utrolig belastende. Jentene gruer seg. Det har vi fått klare signaler om, sier hun.

To har tilstått
Til nå er 12 menn og 1 kvinne siktet eller tiltalt i forbindelse med overgrepssaken i Kautokeino.

Dette er de siktede:

* Mann 41 år (varaordføreren i Kautokeino, nå tiltalt), mann 27 år, mann 27 år, mann 26 år, mann 25 år, kvinne 25 år, mann 24 år, mann 21 år (nå tiltalt), mann 19 år, mann 19 år, mann 17 år, mann 16 år og mann 16 år.

* Av de tre yngste mennene er to siktet for medvirkning til voldtekt og en er siktet for voldtekt av ei 12 år gammel jente i Kautokeino. Voldtekten fant sted i mars.

* De resterende siktede er siktet for seksuell omgang med en mindreårig under 16 år eller 14 år. En av dem er også siktet for et annet tilfelle av voldtekt.

* Overgrepen skal ifølge Medby ha skjedd både privat og på fester der de siktede og jentene har vært. Overgrepene har ifølge politiet foregått i all hovedsak i 2002 , samt i 2004 og 2005.

* Opprullingen startet i romjulen i fjor da varaordføreren ble siktet for å ha hatt seksuell omgang med 15-åringen, etter å ha blitt anmeldt av jentas foreldre.

To av mennene har tilstått, deriblant 21-åringen som skulle møtt i retten mandag.

I tillegg til 21-åringen har den 41 år gamle tidligere varaordføreren i Kautokeino innrømmet seksuell omgang med ei 15 år gammel jente. Også denne saken kommer opp for tingretten som tilståelsesssak om kort tid.

I tillegg har påtalemyndigheten sendt innstilling til statsadvokaten i Troms i ytterligere to overgrepssaker, der de samme jentene skal være involvert. Når disse sakene kommer opp, er ennå ikke avgjort. Men de vil trolig gå samlet i retten.

- Av prosessøkonomiske og ikke minst av hensyn til ofrene, vil vi forsøke å unngå flere rettsoppmøter for de involverte i sakene, sier Torstein Hevnskjeld, statsadvokat i Troms, til TV 2 Nettavisen.

Politiadvokat Are Meedby har tidligere anslått at det kan ta hele høsten minst å komme med innstillinger i saken. Kanskje helt til jul.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere