«Overhengende» fare for avisstreik

Landsstyret i Norsk Journalistlag får onsdag morgen orientering om utviklingen i journalistmeklingen. Ingen skisse til løsning er fremlagt, og partene står langt fra hverandre. Se hvilke medier som kan bli tatt ut i streik.

12.05.04 09:38

Her får du full oversikt over hvilke medier som blir tatt ut i en streik

Norsk Journalistlag (NJ) beskriver faren for streik som "overhengende" etter å ha meklet i mer enn ni timer på overtid.

Landsstyret i NJ sitter onsdag morgen samlet i Riksmeklingsmannens lokaler, der de blir orientert av forhandlingsutvalget om utviklingen i meklingen, melder Journalisten.no.

Møtet startet klokka 08.30. Partene har ikke anledning til å uttale seg om meklingen underveis, men ifølge Journalistens nettutgave er det fortsatt stor avstand mellom partene. Det skal ikke være oppnådd enighet om pensjon, midlertidig ansatte og lavtlønnstillegg.

Ifølge TV 2 Nyhetene hadde Riksmeklingsmannen ved 09.00-tiden fortsatt ikke lagt frem noen skisse til løsning. Det betyr at NJs Landsstyre ikke har noe konkret resultat å diskutere. Mye kan derfor tyde på at det kan gå mot streik blant journalistene.

Overtid
Partene har meklet på overtid siden midnatt, og tre tusen journalitster kan bli tatt ut i streiken. En eventuell streik rammer blant annet VG, Dagbladet, Aftenposten, Sunnmørsposten, Bergens Tidende og Adresseavisen.

- Det er fortsatt et åpent spørsmål om hvordan dette kan gå, sa meklingsmann Geir Engebregtsen til TV 2 klokka 7.30.

Meklingen fortsatte utover natten og morgenen etter det meklingsmann Geir Engebretsen beskriver som en «positiv utvikling» mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

- Det har vært intens aktivitet de siste timene. Mye er løst eller parkert. Nå er det en kjerne igjen som vi jobber med, sa meklingsmann Geir Engebretsen til NTB ved 3-tiden onsdag.

- Det er fortsatt trøkk i diskusjonen på pensjon, og det temaet er ikke i havn, utdyper Engebretsen.

Dermed er det fortsatt et åpent spørsmål om mediebransjen ville bli rammet av en storkonflikt fra onsdag.

Det er først og fremst strid om pensjon som kan utløse en storkonflikt, og sende 2874 journalister i 84 bedrifter ut i streik allerede onsdag.

Dersom det blir streik, vil papiravisene til VG og Dagbladet stanse fra og med torsdag. Aftenposten vil komme ut som ren annonseavis, mens en rekke andre redaktører har ifølge NTB slått fast at de vil gi ut såkalte «krise-aviser» - det vil si at de akter å fylle avisene på egen hånd.

NB! TV 2 Nettavisen er ikke medlem av MBL og blir derfor ikke tatt ut i streik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.