Gå til sidens hovedinnhold

Overlege: - La damene få ansvaret for fyrverkeriet

Tror det vil svekke antallet øyeskader på nyttårsaften.

I fjor var det ni personer som fikk øyeskader av fyrverkeri på nyttårsaften, tre av dem alvorlige.

- En mann måtte fjerne øyet, sa overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus for ett år siden.

1. nyttårsdag hvert år samler han inn oversikt over hvor mange som er behandlet for øyeskader etter nyttårsfeiringen fra sykehus over hele landet, og også i år regner han med å få inn rapporter om mennesker som har blitt skadet av fyrverkeri.

- La damene få ansvaret

Nå lanserer han et nytt forslag til hva som kan få ned antallet øyeskader på nyttårsaften.

- La damene få ansvaret for fyrverkeriet. De følger reglene og gjør det på en forsvarlig måte. Det hadde vært en flott løsning, sier Bull til NRK.

Han tror ulykkene skjer fordi folk tenker at «det skjer ikke meg». Men ulykken var altså ute for ni personer sist nyttårsaften. Og det er oftest menn, gjerne unge og med høy promille, som blir rammet.

Bull har aldri opplevd at kvinner er blitt skadet fordi de selv har skutt opp fyrverkeriet, og derfor tror han at forslaget kan kutte sterkt ned på antallet øyeskader som skjer gjennom ulykker i nyttårsfeiringen.

Ønsker privat forbud

I fjor gikk Bull ut og mente det var på høy tid med et forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri.

Les saken: - Politikerne mangler mot til handlekraft

- Det hadde vært utrolig deilig om vi kunne hatt fredelige nyttårsaftener på øyeavdelingene rundt om i landet. Det er den vakten alle øyeleger gruer seg til, og ikke vil ha, sa Bull til NTB da.

Han refererte til en undersøkelse If Skadeforsikring gjorde i forkant av nyttårsaften i 2016. Da svarte 55 prosent at et felles fyrverkeri er et flott tiltak.

- Folk flest går inn for felles fyrverkeri. Det er ikke lenger bare den fanatiske øyelegen som ønsker det. Politikerne hører jo på folk flest, så jeg håper de etter hvert vil helle mot å ta en litt klokere beslutning her, sa Bull den gangen.

Les også

Meteorologer advarer mot fyrverkeri i vindutsatte områder

Kommentarer til denne saken