*Nettavisen* Nyheter.

Overlege trikset med ADHD-tall

Foto: Erik Edland / Dokument 2

En norsk overlege lot være å ta med 70 prosent av prøvepersonene i en undersøkelse om ADHD-medisinering.

02.03.06 12:56

- Ritalin hjelper voksne med ADHD, konkluderte overlege Nils Olav Aanonsen i 2004.

Men så viste det seg at overlegen lot være å ta med 70 prosent av forsøkspersonene da han trakk sine konklusjoner. Talltriksingen førte i tur til at oppdragsgiverne i Sosial- og Helsedirektoratet ba Aanonsen om å skrive en ny og supplerende rapport.

De påståelige konklusjonene måtte dermed fjernes.

Diskutér ADHD-problematikken på Veggavisen

- Bedre liv
Avdelingsoverlege Nils Olav Aanonsen ved avdeling for voksenrehabilitering ved Ullevål universitetssykehus hevdet i en kunnskapsstudie offentliggjort i 2004 at Ritalin gav voksne med ADHD et bedre liv.

Det ble også konkluderte med at det var få rapporter om betydningsfulle negative effekter ved langtidsbehandling og anbefalte videre bruk av Ritalin, som blant annet inneholder sentralstimulerende narkotikum nesten identisk med amfetamin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NTB-foto Sverre Houmb

Kunnskapsstudiet skulle i utgangspunktet ikke være en vanlig vitenskaplig rapport, men hadde som mål å overvåke medisineringen av voksne med ADHD-diagnose. Da prosjektet startet, ble 1328 pasienter godkjent for Ritalin-behandling.

Seks år senere var konklusjonen klar og Aanonsen fikk stor oppmerksomhet i norske medier. I et intervju med Aftenposten fortalte overlegen at 95 prosent av respondentene opplevde at Ritalin hadde god eller svært god effekt.

- Disse pasientene melder også om få komplikasjoner eller uønskede bivirkninger av behandlingen, sa Aanonsen i intervjuet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile

Avslørt
Men så kom avsløringen: Aanonsen hadde valgt å se bort fra rundt 70 prosent av pasientene da han trakk sine konklusjoner. Disse hadde falt fra i løpet av de to første årene av prosjektet.

Årsak: bivirkninger eller ingen virkning av medikamentene.

Konklusjonene om 95 prosent positiv effekt var dermed utelukkende bygget på de 30 prosentene som holdt ut i mer enn to år.

Det var den svenske skribenten Jan Larsson som først kom med anklagene. I en lengre utgreiing adressert til det Internasjonale narkotikakontroll komiteen i Wien plukker Larsson fra hverandre Aanonsens kunnskapsstudie og pekte på at han dreide sine konklusjoner feilaktig til å være positive til medisinering, til tross for at 70 prosent hadde falt fra.

Brevet ble også sendt til norske helsemyndigheter.

Nekter å svare
I dag ønsker ikke Aanonsen å svare på noen av TV 2 Nettavisens spørsmål.

- Jeg er ikke interessert i å snakke med deg, sier overlege Aanonsen når TV 2 Nettavisen ringer.

- Du er ikke interessert i å snakke med meg?

- Nei, svarer Aanonsen og legger på før TV 2 Nettavisen rekker å si hva saken gjelder.

Men da anklagene ble kjent i 2004, sa Aanonsen følgende i et intervju med Dagbladet:

- Vi ble sjokkerte og trodde ikke våre egne ører. Vi synes det er rart at påstander som i våre øyne er uberettiget, avstedkommer alt dette oppstyret. Det oppleves som ytterst ubehagelig, sa Aanonsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fjernet konklusjon
Måneden etter brevet fra Larsson ble mottatt, sendte Sosial- og Helsedirektoratet et brev til Aanonsen hvor de ber hans team av sakkyndige om å utdype og kommentere hvorfor så mange avsluttet behandlingen og hvilke bivirkninger som var rapportert.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer stilte direktoratet seg svært spørrende til Aanonsens positive uttalelser i Aftenposten. De så at rapporten fra 2004 inneholdt en rekke mangler allerede før Larsson kom med sine beskyldninger om juks.

Et knapt år senere kommer en ny versjon av kunnskapsstudien fra Aanonsen som nå inneholder de 70 prosentene han nedtonet i den første utgaven.

Konklusjonen om at voksne med ADHD-diagnoser burde fortsette å bruke sentralstimulerende legemidler var fjernet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag