RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overlevende sterkt preget

Sist oppdatert:
De overlevende etter skipskantringen er sterkt preget av det som har skjedd, og vil tirsdag få tilbud om å snakke med psykiatere.

- Alle får tilbud om å snakke med psykiatere, hvis de ønsker det. Et benbrudd vil gro, men etter en slik katastrofe er det også viktig å ta hensyn til den psykiske helsa, sier informasjonsdirektør Mona Høgli i Helse Bergen til TV 2 Nettavisen.

I god form
På en pressekonferanse tirsdag morgen orienterte Haukeland universitetssykehus om tilstanden til de 12 overlevende etter skipskantringen. De fleste av dem er i fysisk god form, men blir værende på sykehuset utover tirsdagen for å få en best mulig oppfølging.

- Rent medisinsk er en del av dem klare til utskrivning, men dette må vi avgjøre sammen med de overlevende og rederiet. De må føle seg sterke nok til å skrives ut selv, og så må vi vite at de har et godt tilbud når de kommer ut. Flertallet er ikke norske, og har ikke en familie og et nettverk å gå til, sier Høgli.

Reddet av varme
Leder August Bakke ved kirurgisk avdeling, opplyste på pressekonferansen at de overlevende er sterkt preget av ulykken. Mest medtatt er de tre filippinene som ble reddet ut av skipet etter at det ble skåret hull i skroget sent mandag kveld.

Disse har bruddskader, og skal blant annet ha blitt kullosforgiftet som følge av surstoffmangelen inne i skipet.

I sju timer var de innestengt i maskinrommet, der de jobbet. Trolig har varme fra maskinene på «Rocknes» reddet livene deres. Ifølge sykehuset var ikke filippinene i kontakt med vann.

Nordmann uskadd
På Haukeland var i alt elleve av de tolv overlevende pasienter tirsdag morgen. Den norske losen, Vermund Halhjem (41), er innskrevet, men har etter eget ønske ikke vært innlagt.

- Losen kom til vårt akuttmottak mandag kveld, men valgte selv å reise hjem. Han kommer tilbake for oppfølging i løpet av dagen, sier Høgli til TV 2 Nettavisen. Nordmannen skal ikke være fysisk skadd.

Åtte av de bergede er fra Filippinene, mens tre er fra Nederland. 15 personer er fortsatt savnet, blant annet den norske kapteinen Jan Aksel Juvik (57).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere