RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overraskende legionella-funn

Sist oppdatert:
Ekspertene er overrasket over å finne en genetisk match i prøvene fra en nylig legionella-smittet 72 åring og de fra Borregaard i våres.

Prøver tatt av en 72 år gammel Fredrikstad-mann som ble legionella-smittet i juli viser match med bakteriprøvene fra Borregaards skrubberanlegg som i mai og juni smittet 56 personer og krevde ti menneskeliv. Anlegget ble stengt i mai, og smittevernmyndigheter og sykehus kan ikke helt forklare sammenhengen.

- Genetisk match
- Det er funnet en genetisk match, men om bakterien stammer fra Borregaard eller om den har spredt seg til andre små reservoar i distriktet kan vi trolig aldri si med sikkerhet, sier smittevernoverlege Jetmund Ringstad til TV 2 Nettavisen. Det kan også være at bakteriene stammer fra en ukjent felles kilde.

Ikke nytt utbrudd
Han understreker at det ikke er snakk om noe nytt legionella-utbrudd i Østfold. Etter det store utbruddet i vår, har det vært tre enkelttilfeller. Det er i det siste av disse tilfellene det ble påvist en forbindelse med Borregaard-bakterien fra i våres. 72-åringen er forlengst utskrevet fra sykehuset, ifølge Ringstad.

Overrasket
Sykehuset betegner det som overraskende at det var DNA-match mellom prøvene fra skrubberanlegget og 72-åringen. Da 72-åringen ble syk for fire uker siden, uttalte smittevernoverlegen ifølge Fredriksstad Blad at det ville være en medisinsk sensasjon dersom smitten stamme fra Borregaard siden man regnet med at denne smittekilden ble stengt allerede i mai.

Overvåkes nøye
Informasjonsdirektør Dag Arthur Aasbø i Borregaard presiserer overfor TV 2 Nettavisen at legionella ikke oppstår i et kjøletårn eller skrubberanlegg av seg selv, men kommer fra en ferskvannskilde. Han sier at poenget for en bedrift som Borregaard er å ha et overvåknings og rengjøringsprogram som hindrer farlig vekst og spredning. Et omfattende program for slik overvåkning og desinfeksjon ble etablert hos Borregaard før oppstart av anlegget etter legionella-epidemien i mai/juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere