Overrasket over kritikken

Foto: Morten Holm/Scanpix

Tidligere forsvarsminister Eldbjørg Løwer er overrasket over den skarpe kritikken fra jusprofessor Ståle Eskeland i forbindelse med Norges engasjement i internasjonale konflikter.

06.10.03 21:25

Den profilerte jusprofessoren mener regjeringen i teorien risikerer riksrett for sitt engasjement i internasjonale konflikter, fordi Norge med Kosovo-angrepet brøt Grunnlovens paragraf 25 som forbyr regjeringen å starte en angrepskrig.

Ståle Eskeland fremførte den usedvanlig skarpe kritikken i et foredrag i Oslo Militære Samfunn mandag kveld.

Forsettelig drap
Eskeland hevder at handlinger utført i Kosovo-krigen kan rammes av straffeloven, og at Statsminister Kjell Magne Bondevik, daværende utenriksminister Knut Vollebæk og daværende forsvarsminister Eldbjørg Løwer i så fall kan siktes for forsettelig drap.

- Diskusjonen rundt det om det var hjemlet i folkeretten kjenner jeg jo til, det var en debatt vi hadde både før og etter konflikten i Kosovo. Når det gjelder Grunnloven, har jeg ikke hørt noen si det fra før, sier Løwer til TV 2 Nettavisen mandag kveld.

- Ingen gode vibrasjoner
Hun innrømmer at hun er overrasket over kritikken, og vil ikke svare på om hun frykter at Eskelands uttalelser kan føre til etterspill.

- Det er vanskelig å ta dette på sparket. Det kom jo brått på, sier Løwer.

- Saken var en forferdelig vanskelig den gang, også mens det pågikk. Jeg har ikke noen spesielt positive vibrasjoner til denne saken - den kostet meg ganske mye.

Statsminister Kjell Magne Bondevik var ikke tilgjengelig for kommentar mandag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.