RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overvåker farlig fjell

Sist oppdatert:
Sprekken i det ustabile fjellmassivet vokser for hvert år. Nå satses det millioner for å unngå katastrofen.

I løpet av 2007 skal det ustabile fjellmassivet Åkneset i Stranda kommune i Møre og Romsdal settes under konstant overvåking. Sprekken som forskerne nå følger med argusøyne ligger 600-900 meter over fjorden og er 600 meter lang. Hvert år vokser den mellom tre og ti centimeter. Raser fjellsiden ut, vil flodbølgen kunne være over ti meter høy og ramme steder som Hellesylt, Geiranger og Stranda i løpet av få minutter.

Vil varsle i tide
- Vi vet ikke når raset vil komme, men vi håper å kunne fange opp hver bevegelse og på den måten varsle i tide hvis det begynner å akselerere, sier Kjell Jogerud, prosjektleder i Åknes/Tafjordprosjektet til TV 2 Nettavisen. Han mener det med moderne overvåkingsutstyr på plass skal være mulig å gi varsel på mellom én og 30 dager før raset kommer.

Se bilder fra web-kamera på Åkneset her

Har bedt om 40 nye millioner
Så langt har de brukt over 50 millioner kroner på prosjektet, og for 2007 er det søkt om en ny bevilling på 40 millioner kroner. De geologiske utfordringene ligger uveisomt til, og utstyret er kostbart.

- Vi har ingen lignende prosjekter i Norge, mens de blant annet i Italia og Sveits har kommet lenger, sier Jogerud.

Også fjellpartiet Hegguruksla i Indre Stjorfjorden følges nøye. Her er det to store fjellblokker som kan løsne og føre til skred.

Ansvaret for å forebygge ras er kommunalt, men skredfaren som knytter seg til Åknes og Hegguraksla vurderes som så spesielt at også fylket og staten har gått inn med penger. Åknes/Tafjordprosjektet finansieres gjennom et spleiselag fra år til år.

Nå skal det etableres et beredskapssenter i nedlagt konfeksjonsfabrikk i Stranda. Her skal bevegelser registreres gjennom målinger med radar, laser og GPS-overvåking.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere