*Nettavisen* Nyheter.

Øystein forlot Ahus i protest

Foto: Lisbeth Andresen (Romerikes Blad)

Med amputert bein, utlagt tarm og skyhøyt blodtrykk, ble kreftsyke Øystein Gundersen plassert i korridoren på hjerteavdelingen. Det aksepterte han ikke.

25.03.13 09:22

– Nok er nok, sa jeg til sykesøstrene. Deretter reiste jeg meg opp fra senga, satte på meg beinprotesen, og tok den første drosjen jeg fant hjem til leiligheten på Fjellhamar, forteller han.

Samtidig nektet han å signere papirene som viste at han var utskrevet, mens både leger og sykepleiere tryglet ham om å bli, skriver Romerikes Blad.

– De mente jeg var så alvorlig syk at jeg ikke fikk lov til å røre meg. Jeg kunne for eksempel ikke gå i kiosken. På samme måte mener legen at medisinen jeg skulle få, er livsviktig. Når jeg da blir plassert på gangen, så er grensen nådd. Det hører ingen steder hjemme, sier Gundersen.

– Jeg var så sint
Gundersen, som så sent som i 2010 måtte amputere det ene beinet, fikk tarmkreftdiagnosen i fjor høst. I etterkant av cellegiftkuren har han slitt med skyhøyt blodtrykk. Torsdag ble han innlagt på hjerteavdelingen. De første dagene fikk han enerom. Mandag ble han imidlertid flyttet ut i korridoren.

– Når man er så dårlig som de sier og samtidig blir lagt på gangen, så er det noe som ikke stemmer. Jeg var så sint. Neste gang jeg må legges inn på et sykehus, så er det mulig jeg krever å komme et annet sted enn Ahus, for ett sted går grensen, sier han.

Både leger og sykepleiere skal ha sagt at de har de har forståelse for at Gundersen valgte å reise hjem.

– Legen har sagt at han skal forsøke å finne ut hvorfor jeg havnet på gangen. Det klarte han ikke. Han sier det er så mange ledd han må gå gjennom at han ikke har rukket det

Løsningen ble at hans samboer gjennom 30 år, Lill Johansen, må ta seg av pleien.

Saken fortsetter under bildet...

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut A. Nadheim

– Jeg var bekymret først, men det har gått veldig greit. Jeg tenker imidlertid på alle eldre som har lignende problemer. De får ikke gjort noen ting. Jeg skjønner også at en del gir opp til slutt, sier hun.

– Må spytte inn penger
Siden 2007 har Gundersen vært pasient ved sykehuset en rekke ganger. Han sier han til stadighet opplever dårlig behandling, for eksempel i form av at han sjelden får den samme legen på visitt og at det hoper seg opp med forskjellige medisiner utskrevet av de forskjellige legene.

– De som jobber der kan ikke noe for det. De gjør så godt de kan. Problemet er at sykehuset er altfor lite i forhold til antall pasienter. Det er regjeringens skyld. Staten m nå spytte inn mer penger, krever han.

– 40 pasienter på gangen
Kommunikasjonsdirektør Bjarte Reve ved Ahus sier sykehuset ikke kan kommentere enkeltsaker. Han bekrefter imidlertid at overbelegget på sykehuset er stort om dagen, noe Romerikes Blad også skrev om i går.

– Det er helt riktig at vi har mange korridorpasienter om dagen. Situasjonen er heller ikke noe annerledes på hjerteavdelingen. Det er veldig, veldig fullt på Ahus, og situasjonen er den samme i Oslo, sier Reve.

Torsdag morgen lå det 40 pasienter i korridorene på Norges største akuttsykehus. Til sammen 730 senger er for tida i drift.

Reve opplyser at overbelegget i snitt har vært på 5,1 prosent både i januar og februar.

Ahus, som ikke er bygd for korridorpasienter, har tidligere hatt en korridorprosentandel på rundt fire prosent.

Les flere saker i Romerikes Blad her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.