*Nettavisen* Nyheter.

P-piller gir økt kreftrisiko

Kvinner som bruker p-piller har en økt risiko for å utvikle livmorhalskreft, ifølge ny forskning.

(SIDE2): Den gode nyheten er at etter at man har sluttet med p-pillene, så avtar risikoen med årene, skriver forskning.no.

P-pillebruk i mer enn fem år gjør at risikoen for livmorhalskreft fordobles i forhold til kvinner som aldri har brukt p-piller.

Etter ti år etter at man har sluttet med p-pillen, er risikonivået nede på nivået til kvinner som ikke har brukt p-piller.

16.000 kvinner med livmorhalskreft og 35.000 kvinner uten livmorhalskreft fra 26 land har deltatt i studien hvor man har hentet data fra blant annet Tromsøundersøkelsen. Studien publiseres i tidsskriftet The Lancet fredag.

- Vi vet ikke hvordan mekanismene er, men p-pillebruk kan for eksempel tenkes å gjøre at en smitte med HPV-virus utvikler seg videre til en HPV-infeksjon, sier professor i forebyggende medisin, Inger Torhild Gram som var med i den internasjonale samarbeidsgruppen.

Selv om man ser en økt risiko for livmorhalskreft ved bruk av p-piller, så er det også slik at p-pillebruk beskytter mot noen typer kreft:

- Hvis vi ser på gynekologisk kreft under ett, så er den økte risikoen av livmorhalskreft mye mindre enn den beskyttende effekten av p-pillebruk på kreft i eggstokker og livmor, sier Gram til forskning.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.