Gå til sidens hovedinnhold

På flukt i tre timer

To fanger slo ned to fengselsbetjenter og rømte fra Sem fengsel tirsdag kveld. Etter nær tre timer på rømmen ble de tatt på en adresse i Tønsberg.

- Først pågrep vi den ene på Tolvsrød i Tønsberg på en adresse der. En person som var sammen med rømlingen ble også tatt med av politiet, sier operasjonsleder Petter Aronsen i Vestfold politidistrikt til TV 2 Nettavisen ca klokken 20.30 tirsdag.

Vel ti minutter etter var også den siste rømlingen i politiets varetekt.

- Det er vanskelig å løpe fra et politihelikopter og politiets hundepatruljer selv om han løp alt han kunne, sier Aronsen.

Slo ned betjenter
De to fangene fra Sem fengsel i Vestfold rømte i 18-tiden tirsdag etter at de slo ned to fengselsbetjenter og tok fra dem nøklene tirsdag kveld. Dermed ble det med nesten tre timers tjuvperm for de rømlingene.

Politiet satte inn ressurser fra hele Vestfold i jakten på fangene. Etter at flere adresser var blitt sjekket, fikk de altså napp i Tønsberg.

- Begge befant seg på denne adressen, men den ene stakk fra stedet, sier Aronsen.

Politiet vet så langt ikke om rømningen var planlagt og om tredjemann har vært med på dette.

- Han er så langt siktet for medvirkning, sier operasjonslederen.

Rømlingene og denne tredje mannen er fraktet til sentralarresten i Tønsberg. De vil bli avhørt i løpet av kvelden eller i morgen.

Fravinning til vold mot tjenestemann
- De to mennene brukte vold mot to betjenter, fikk tatt fra dem nøklene og låste seg deretter ut, sier operasjonsleder Petter Aronsen i Vestfold politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

De to fangene er 21 og 23 år og er dømt for narkotikaforbrytelser og vinningskriminalitet, ifølge politiet. De er tidligere også kjent for vold og trusler, deriblant vold mot offentlig tjenestemann

- Vi anser de i utgangspunktet ikke som farlige. Men de har nå brukt vold mot offentlig tjenestemann. De er blitt slått, sier Aronsen.

Fengselsbetjentene skal ikke ha alvorlige skader. Begge er fraktet til legevakten for behandling.

21-åringen er 192 høy. 23-åringen er 170 cm høy. Han hadde på seg en hvit og grå genser og mørke bukser da de rømte. Begge er norske statsborgere, og skal ikke være fra Tønsberg-distriktet.

- Tar dem snart
- Jeg har tro på at de blir tatt igjen. Mine tilbakemeldinger går på at de er under forfølgelse, sa fengselsleder ved Sem fengsel, Alf Bjarne Olsen til TV 2 Nettavisen ved 19.30-tiden.

Olsen minnet om at de to unge rømlingene bare har inneklær på seg, og opplyser forøvrig at han anser de to som helt ufarlige for samfunnet forøvrig.

Politijakt
Store politistyrker jakter på rømlingene med helikopter, hundepatruljer og øvrige politipatruljer. De søker også med varmesøkende kamera ved bygningen.

Fangene stakk fra fengselet like over klokken 18 tirsdag, og skal ha forsvunnet over taket.

- Overfallet skjedde på et fellesområde, sier Aronsen.

Skjedd før
Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, skal det ha skjedd lignende episoder i Sem fengsel tidligere. I 1983 ble en fengselsbetjent slått ned, og fire fanger rømte. De ble kort tid etter innhentet av lovens lange arm.

I november i år klarte en annen fange ved det samme fengselet å ta seg opp på taket, men hensikten skal ikke ha vært å rømme. fangen protesterte mot soningsfoholdene. Innsatte ved Kongsvinger og Bastøy fengsel fant også veien til friheten i løpet av første uka i november.

Sjelden type rømning
- Det var klokken 18.05 at to innsatte ved hjelp av vold tilranet seg et nøkkelknippe fra en fengselsbetjent, og ved hjelp av disse nøklene banet seg vei til frihet, forteller fengselsleder ved Sem fengsel, Alf Bjarne Olsen, til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Olsen skal bare en fengselsbetjent ha blitt utsatt for fysisk vold, men en annen skal ha blitt truet av de to innsatte.

Episoden fant sted under såkalt «fellesskap» hvor insatte får lov å være sammen i et rom, og hvor det det var ulike juleaktiviteter og julehygge.

- Denne type rømning har jeg ikke vært med på før. Fellesskap blir sjelden utnyttet, det blir sett på som et gode av de ansatte, sier fengselslederen, som har vært ansatt i fengselsvesenet siden 1976.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus