*Nettavisen* Nyheter.

På frierferd til «Big Bang»-forskere

Cern

Cern Foto: Scanpix

Datakraften som trengs for å løse universets gåte kan komme til en fjellhall nær deg.

02.12.10 12:25

CERN - Verdens ledende forskningssenter for partikkelfysikk - trenger mer kjølig lagringsplass med rask nettilgang for deler av sin datamaskinpark. Og den kan godt ligge i Norge. Kanskje kommer den til en fjellhall eller industrilokale nær deg. Kommuner som Aurdal, Halden, Rennesøy og Tinn er på banen. Forskerne i CERN forsøker å forstå prosessene som skapte universet, og de trenger enorme mengder datakraft lagret på et sikkert sted. Organisasjonen har sitt hovedkvarter utenfor Sveits, men jakter på et vertsland til et datasenter med 5 MW effekt.

Besøkte Sveits
Tirsdag troppet statssekretær Raimo Valle i Fornyings- og administrasjonsdepartementet opp hos CERN (European Organisation for Nuclear Reasearch) i Sveits for å gjøre sine hoser grønne.

Håpet er ikke bare å få en CERN-avdeling lagt til Norge, men også skape et forskningsmiljø og næringsvirksomhet knyttet til en slik etablering.

Også Finland lokker
Norge er ikke alene om å ønske seg en slik etablering, men er visstnok det første landet som sender en delegasjon for å fremme sin sak. Finland er et annet av CERNs medlemsland som frister med naturgitte forutsetninger for kjølig datalagring. Polen er også på banen.

«Dette kan bli Norges nye, grønne kraftkrevende indsutri»

Per Morten Hoff, IKT Norge

- Jeg føler at Norge fikk presentert det vi kan tilby på en god måte, sier statssekretær Raimo Valle - vel tilbake fra Sveits. Han hadde blant annet med seg Per Morten Hoff fra IKT Norge.

- Dette er mye mer enn en lagerhall med datakraft. I tillegg til datakraft, trengs det «brainpower». Dette kan bli Norges nye, grønne kraftkrevende indsutri, sier en begeistret Hoff til Nettavisen.

Men hvordan Norge ligger an i løypa i forhold til andre land, tør ikke de to si noe om.

Skal være i drift fra 2014
- Det er vanskelig å vurdere, svarer han og forteller at CERN trolig kommer til å ta en beslutning i 2011, mens den tenkte etableringen etter planen skal være i drift i 2014.

Ønsker bredt samarbeid
Meldingen representantene for CERN hadde til Norge og andre land er at de ønsker seg et bredt samarbeid fra vertslandet de velger.

- CERN ser for seg et partnerskap mellom business, akademia og myndighetene. Det er ikke bare snakk om å få på plass en lagringsplass for dataservere, men utvikle et miljø rundt dette, sier Valle til Nettavisen.

Verdensledende
CERN er den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning og er verdens ledende laboratorium for partikkelfysikk. Hovedkvarteret ligger like vest for Genève i Sveits. Cirka 6500 vitenskapsfolk, over halvparten av verdens partikkelfysikere, bruker laboratoriet. De representerer 500 universiteter fra 80 nasjoner. Norge er et av medlemslandene.

Telemark-kommune håper
På Rjukan sitter Tinn kommunes ordfører Turid Opedal (Ap) og er spent på den videre utviklingen i saken.

Tinn er nemlig en av kommunene som har kontaktet CERN og som har presset på for å få regjeringen på banen.

- Naturgitte forutsetninger
- Det vi kan friste med er naturgitte forutsetninger for datalagring, slik som billig strøm, kjøling lagring og bredbånd, sier Opedal til Nettavisen. Hun styrer en kommune som en gang var et av Norsk Hydros viktigste industristeder, som fortatt er en stor kraftprodusent - og som gjerne vil tiltrekke seg ny næringsvirksomhet.

Men Opedal innser at det blir tøff konkurranse, også fra andre land. Finnene vil kanskje kunne hente ut midler fra EUs strukturfond til en slik satsing.

- Men Norge burde ikke ha noe handikap. Det er opp til regjeringen, sier Opedal.

- Hva gjør dere dersom CERN ikke kommer til Rjukan?

- Det vil være synd hvis CERN glipper, for det er helt klart knyttet mye prestisje til akkurat dette. Men for oss er ikke CERN avgjørende. Vi ønsker likevel å satse på datalagring, sier Opedal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.