RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På fylla etter slanke-operasjon

Sist oppdatert:
Mens kiloene raser av kroppen, vil hjernen fortsatt ha sitt «fiks». Flere fedme-opererte tyr til flaska.

(iBergen.no) Såkalt gastric bypass operasjon har de siste årene økt i omfang i Norge.

Årlig gjennomgår rundt 300 personer det kirurgiske inngrepet, der magesekken klippes øverst slik at den blir på størrelse med en peanøtt. En del av tarmen syes sammen med den «nye» magesekken, og går i bypass over den «gamle». På den måten taes en mindre mengde næringsstoffer opp i kroppen og kiloene raser av på kort tid.

Trenger ny kilde til rus
Slike operasjoner foretas bare på ekstremt overvektige med en BMI på over 35. Mange av disse personene har oppnådd sin store kropp ved å spise for å få et «kick». Etter operasjonen er det umulig å spise de enorme mengdene som før, og den euforiske rusen uteblir.

Da melder det seg et nytt problem. For behovet for rusen maten gir forsvinner ikke. Det har ført til at mange fedme-opererte griper til alkohol isteden. I USA har hele 30 prosent av gastric bypass-pasienter utviklet alkoholisme i etterkant. Fenomenet er ennå ikke forsket på i Helse-Norge, men mange er likevel ofre for «erstatnings-avhengighet».

- Sitter her med drammen min. Det har dessverre blitt oftere og oftere. Ikke det at det er noe farlig med meg. Var avholden i sju år. Men nå smaker det så godt. Tre til fire ganger i uka tar jeg meg litt alkohol på kvelden, skriver en fedme-operert på et norsk diskusjonsforum, hvor pasienter deler sine erfaringer med hverandre.

Kjapt full, kjapt edru
Når en fedme-operert drikker alkohol, er resultatet umiddelbar beruselse. Fordi alkoholen går snarveien om magen, når den lynraskt ut i blodet og man blir full etter bare én enkelt enhet. Rusen forsvinner imidlertid hurtig.

- Skal veldig lite til. Til å begynne med var jeg full av et glass. Nå holder det med to. Sånn som i kveld går det på blå Smirnoff og Pepsi Max. Sitter her med andre glasset og mere blir det ikke, skriver den norske pasienten.

Vedkommende foretok en gastric bypass i utlandet for halvannet år siden. Framgangen lot ikke vente på seg. Ett år senere viste kroppsmålinger at BMI'en hadde stupt fra 55 til 37. Med to små barn hadde den overvektige pasienten aldri tidligere hatt et problematisk forhold til alkohol. Men det umettelige behovet for matrus var vanskelig å stagge.

«Maten må jeg erstatte på en eller annen måte i forhold til «rusen» som maten ga meg.»

Fedmeopererert

- Første drammen er nede
- Maten må jeg erstatte på en eller annen måte i forhold til «rusen» som maten ga meg og som jeg var avhengig av, forteller den hjemmeværende tobarnsforelderen til iBergen.no.

I forumet forteller vedkommende hva som skjer når hjernen krever et «fiks».

- Når kroppen ikke vil «lystre» og jeg sitter her med en kropp som bare stikker og har rykninger fordi presset er for stort, er alkohol/sobril den eneste løsningen. Klokken er bare litt over fem, men første drammen er nede og jeg merker rusen alt.

Ved de fem helse-regionene i Norge får pasientene forhåndsinformasjon om hvordan de skal forholde seg, blant annet til alkohol, i etterkant. Rådene varierer, men tommelfingerregelen er at man skal vente med alkohol i minst tre måneder etter operasjonen. Etter det iBergen.no kunne finne av informasjon, advarte ingen av sykehusene om faren for å erstatte matrusen med andre rusmidler. De fleste legene eller sykepleierne vi snakket med var også ukjent med problematikken.

- Ikke sett i Norge
- Dette er en meget viktig problemstilling. Vi har ingen tall på det i Norge, men fedmeoperasjoner har vært foretatt i relativt kort tid i Norge. Blant en serie på cirka 80 fedmeopererte som jeg følger her, har jeg sett 2-3 som hadde sluttet å røyke, men har ikke observert alkoholproblemer, forteller sykepleier Serena Tonstad ved Ullevål sykehus.

Men i USA finnes omfattende studier på problematikken. Psykiater Keith Ablow sier det er vanlig at pasienter skifter fra en avhengighet til en annen. Ifølge Ablow er det vanligvis et underliggende psykisk problem som er roten til avhengigheten.

- Så lenge pasienten ikke tar tak i det underliggende problemet, som får dem til å trøstespise eller drikke, vil de aldri klare å overvinne det, sier Ablow til ABC News.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere