Tidligere justisminister Sylvi Listhaug (Frp) har fått massiv kritikk etter at hun i forrige uke la ut en Facebook-oppdatering der hun kritiserte Oslo-byrådets eldreomsorg etter nedlegging av flere private sykehjem.

Mandag morgen slo hun tilbake mot anklagene om at hun farer med løgn, og konstaterte at ingenting av det hun har sagt eller lagt ut er feil.

Men uttalelsene får nå varaordføreren i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam (Ap), til å reagere.

- Det er på grensen til komisk å se at hun mener at absolutt alle andre enn henne tar feil. Hun vet veldig godt at dette er en direkte konsekvens av hennes tidligere politikk, som vi alle er enige i, sier Gunaratnam til Nettavisen.

Les også: Tvangsflyttet 60 eldre ut av St. Halvardshjemmet - nå bor det romfolk der

- Hvorfor ikke følge det opp?

Det var etter Nettavisens sak om at det nedlagte private sykehjemmet St. Halvardshjemmet i Oslo, nå er blitt akuttovernattingsplasser for romfolk, at Listhaug postet den omstridte meldingen.

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?», skrev Listhaug på Facebook.

Les også: Listhaug slår tilbake mot kritikken: - Ingenting av det jeg har sagt er feil

Gunaratnam mener imidlertid at Listhaug bommer med sin kritikk, fordi da hun selv var eldrebyråd i Oslo, så var hun med på å innføre kravet om bad på alle rom, som var årsaken til at sykehjemmet måtte stenge.

- Det jeg ikke skjønner, er hvorfor man innfører krav man ikke har tenkt å følge opp? Kravet om bad på rommene gjelder når nye kontrakter skal tegnes og nye kommunale sykehjem skal rehabiliteres eller bygges. Kontrakten på St. Halvardhjemmet gikk ut. Ergo trådte kravet i kraft. Vi stengte det jo ikke før, sier hun.

Les også: Mens eldre uten bad i Oslo tvangsflyttes, kan eldre andre steder bli boende

- Listhaug sviktet de eldre

Gunaratnam mener Listhaug derfor er lite etterrettelig i det hun sier.

- Det Fremskrittspartiet gjør her er at de fremstiller det som om at vi kaster ut byens eldre for å gjøre akkurat det vi vil, og det vi gjør er noe lite greit. Mens det som egentlig skjer er at vi følger opp Sylvi Listhaugs bestemmelser om kvalitet i sykehjemmene, sier hun.

Listhaug kritiserer også byrådet for at det er blitt 283 færre sykehjemsplasser i Oslo siden Ap, SV og MDG overtok makta.

SE VIDEO: 60 eldre ble tvangsflyttet - nå bor det romfolk der:

Men Gunaratnam hevder Listhaug var verre da hun styrte eldreomsorgen.

- Listhaug la ned cirka 400 plasser. Vi har faktisk lagt ned flest kommunale, ikke private som hun påstår. Vårt utgangspunkt er at de eldre fortjener bedre standard med eget bad og rom, sier hun.

Hun mener Listhaug rett og slett har sviktet de eldre.

- Vi ser at våre forgjengere, deriblant Listhaug, har sviktet byens eldre. Nå pusser vi opp og bygger moderne sykehjem som gir en verdig eldreomsorg og vi styrker hjemmetjenestene kraftig slik at flere eldre skal kunne bo lengre hjemme, sier Gunaratnam til Nettavisen.

Les også: Listhaug slår tilbake mot kritikken: - Ingenting av det jeg har sagt er feil

- Finansierer selv overnatting

Varaordføreren reagerer også på at Listhaug kritiserer byrådet for å ha gitt millionstøtte til de nye akuttovernattingsplassene, som nå driftes av Kirkens Bymisjon i de gamle sykehjemslokalene.

- Byrådet i Oslo med Ap og SV i spissen blir tatt med buksene nede og man forsøker å saken til å handle om meg istedenfor det den handler om nemlig at de har kastet ut eldre fra St. Halvardshjemmet, og deretter brukt millionbeløp på å huse tilreisende romfolk som kommer til Norge for å tigge og drive kriminalitet. Hadde det vært opp til Frp hadde vi ikke brukt skattepenger på å gi husly til folk som ikke har noe i Norge å gjøre, sa Listhaug tidligere mandag.

Gunaratnam understreker imidlertid at det er regjeringen som betaler mesteparten av regninga, selv om byrådet støtter tiltaktet med 4,2 millioner kroner.

- Hun sier at Frp ikke ville latt skattepenger gå til å finansiere overnatting for folk som ikke bør være i landet. Det er jo feil. Justisministeren finansierer 70 prosent av Bymisjonens virksomhet på det tidligere hjemmet, sier hun, og påpeker:

- Listhaug skaper en falsk sammenheng mellom eldre som flyttes ut av sykehjem med for dårlig standard drevet av bymisjonen, og et nedlagt sykehjem som ble brukt til akuttovernatting for hjemløse.

Les også: Ap-topp mener romfolk-kritikken fra Frp er absurd

SE VIDEO: Slik ser det ut på innsiden av sykehjemmet:

- Nekter å vike på krava

Hun mener det Frp gjør, som også gjennom tidligere artikler har angrepet den nye bruken av sykehjemmet, er å bygge opp under fordommer.

- Det jeg ikke forstår er hvorfor de setter to grupper opp mot hverandre. Det er ikke det dette handler om. Kirkens Bymisjon står helt fritt til å gjøre akkurat det de vil, og akkurat her har de bestemt at det skal være akuttovernatting, noe staten har bestilt, sier Gunaratnam.

Ap-politikeren sier samtidig at hun undrer seg over hva Frp egentlig vil.

- Vil Frp virkelig gi de eldre et dårligere tilbud? Er det dette det handler om? Og snakker ikke folk i Frp sammen om det som er gjort i byråd? Eldreomsorg i Oslo er så viktig, og da forventer jeg at de følger litt med i timen så vi kan få til en bedre eldreomsorg, sier hun, og legger til:

- Jeg forstår at flytting av de eldre skaper uro, men hva kan vi gjøre om de bor i bygg som ikke tilfredsstiller krav og vilkår. Jeg nekter i alle fall i vike på krava for de eldre, sier Gunaratnam.