RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På lesesalen i narkorus

Sist oppdatert:
Enkelte norske medisinstudenter bruker amfetamin for å klare eksamen. - Det har reddet meg flere ganger, sier student.

I amfetaminrus klarer studentene å lese sammenhengende flere døgn i strekk, skriver Dagens Medisin. Rundt eksamenstider blir studentene utsatt for et stort press, og mange tyr til rus for å klare å komme gjennom det store pensumet.

Dagens medisin har snakket med «Anette» (29) som studerer medisin i Oslo på femte året. Hun innrømmer at hun bruker amfetamin for å komme gjennom eksamensperioden.

- Ofte må jeg lese gjennom 1000-1500 sider pr. eksamen, og jeg må huske alt. Da er det godt å ha amfetaminet i bakhånd. Det har reddet meg flere ganger, sier hun.

Hardt press
Arne Johannesen, leder for Legeforeningens rusmiddelpolitiske utvalg, sier til TV 2 Nettavisen at det ikke er et nytt problem at studenter ruser seg på amfetamin.

– Det er et hardt press på studentene for å komme gjennom nåløyet. Noen studenter bruker amfetamin i forbindelse med eksamenspresset, sier han.

Dårlig læringseffekt
Bruk av amfetamin hjelper studentene med å holde seg våkne flere døgn i strekk. Men kunnskapen de tilegner seg mens de er i rus, holder ikke lenge. Kanskje ikke engang lenge nok til at de får fullført eksamen.

– Det er som å tisse i buksa for å holde varmen, sier Johannesen.

Når studentene «våkner opp» fra rusen, husker de ikke mye av det de pugget til eksamen.

- Presset må dempes
Arne Johannesen mener det hjelper lite å fokusere på at amfetaminbruk er ulovlig. Det er viktigere å prøve å forstå hvorfor det skjer.

– Det hjelper neppe å rope på mer politi og flere kontroller, sier han.

Han mener man heller bør prøve å forstå hvorfor dette skjer, og at det er et signal til universitetsledelsen om at noe må gjøres for å dempe presset på studentene.

– Fullstendig uakseptabelt
President i Legeforeningen Hans Kristian Bakke har derimot ingen forståelse for at studentene tyr til amfetamin. Han mener de må tenke på hvilket yrke de skal inn i.

– Dette er fullstendig uakseptabelt. Rusmisbruk og legeyrket er to uforenelige størrelser.

Han tror ikke disse studentene er helt klar over hva de gjør.

– Det er farlig. De kan klare å holde aktiviteten unaturlig lenge oppe en stund, men så plutselig går det galt. Dette kan også skje før de har gjennomført eksamen, og da har misbruket heller ingen hensikt i forhold til prestasjonene, sier han.

Kan medføre utestegning
Det er fakultetene som tar seg av konsekvensene hvis det oppdages at en student har brukt amfetamin. Men Arne Johannesen utelukker ikke at studenter som blir tatt for dette utestenges fra studiet for en kortere eller lengre periode.

Både Johannesen og Bakke sier til TV 2 Nettavisen at de tror amfetaminbruk blant medisinstudenter er mer utbredt blant utenlandsstudenter enn blant studenter her i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere