*Nettavisen* Nyheter.

På loven sitter nissen

Kameraene var rigget opp og klare til å overføre levende bilder til mobilen vår, for vi ville filme nissen og bevise hans eksistens. Men Datatilsynet sa tvert nei.

Høstens nissedebatt har fylt atskillige spaltemeter i rikspressen, men der hvor forståsegpåerne har debattert pedagogikk og forsøkt å enes om hvorvidt det er riktig eller ei å fortelle barna at nissen finnes, er det ingen som har våget å stille det helt avgjørende spørsmålet: Finnes han?

Dette aktet Mobilen.no å gjøre noe med. Ikke bare våger vi å spørre der andre tier, vi bestemte oss like godt for å skaffe til veie ugjendrivelig dokumentasjon på nissens eksistens.

Vi gikk derfor til de nødvendige innkjøpene, og forberedte kameraovervåkning av følgende strategiske punkter: Gata som går gjennom nabolaget, pipa sett fra peisperspektiv og juletreet i stua.

Nokia-utstyr og webkamera
Til utendørsovervåkningen valgte vi Nokia Observation Camera. Dette kameraet sender bilder til mobilen din enten på SMS-kommando, med faste, programmerte mellomrom eller som følge av at det har oppdaget bevegelse i dekningssonen.

Mot peisen og juletreet rigget vi opp to ulike webkameraer som med programvaren Phone StreamFX ble satt til å sende oss levende bilder i det øyeblikk det ble oppdaget den minste lille bevegelse.

Fordi vi er ærlige og nissefryktige mennesker, tok vi likevel turen innom Datatilsynets hjemmesider for å forsikre oss om at vi hadde vårt på det tørre. Der fant vi følgende informasjon:

«Kameraovervåking av personer som kan gjenkjennes er et inngrep i personvernet. [¿] Dersom kameraovervåkingen ikke er nødvendig, er den heller ikke lovlig. Kameraovervåking skal normalt ikke finne sted dersom problemet kan løses eller risikoen minimeres gjennom alternative tiltak».

Auda.

Ingen nisseopplysningslov
Entusiasmen fikk seg en alvorlig knekk, men vi kunne jo ikke gi opp riktig ennå. Kanskje vi kunne få lov hvis vi ringte og sa at dette var eneste utvei, at problemet ikke kunne løses gjennom alternative tiltak?

Hos Datatilsynet fikk vi tak i seniorrådgiver Gunnel Helmers.

- Dette er kinkig. Et av spørsmålene blir hvorvidt nissen omfattes av personopplysningsloven, sier Helmers.

- Før han kan det må han vel anerkjennes som en person? Det er jo dette som er stridens kjerne.

- Jo. Her er det også en grensegang mellom private hjem og arbeidsplasser¿ Vi må nok anta at pipa og treet defineres som nissens arbeidsplass, men jeg må nesten forhøre meg litt og komme tilbake til deg, avbryter Helmers seg selv.

Tommelen opp og foten ned
Som sagt, så gjort. Femten minutter gikk, og Helmers ringte oss opp igjen.

- Hjemmet ditt må forstås som nissens arbeidsplass. Dermed blir det som om du skulle overvåke en praktikant, en rørlegger eller andre som jobber hos deg. Og det har du faktisk under visse forutsetninger anledning til. Derimot kan du ikke publisere bilder eller film du måtte få tatt av nissen uten hans samtykke, konstaterer Datatilsynets representant.

Dermed forsvant mye av poenget.

Helmers var dessuten ikke helt ferdig:

- Du vet at nissen sitter på svært mye informasjon, ikke sant? Han kan jo tross skille mellom snille og slemme barn. Kanskje kan det være at han er noe bortimot allvitende, og i så fall vil han kjenne til planen din og sikkert styre unna huset ditt i jula.

- Det er der utendørskameraet mitt kommer til sin rett, det som filmer hele nabolaget!

- Nei, ikke tale om! Det er strengt forbudt å overvåke et offentlig sted på den måten! avslutter Helmers.

På loven sitter nissen
Det er altså det synges om i det vi frem til i dag har oppfattet som en trivelig julesang: På loven sitter nissen, og der sitter han tydeligvis komfortabelt. Det er ikke til å undres over at det blir debatt!

Det samme kan det egentlig være. Når sant skal sies har vi ikke engang peis hjemme, vi har bare en oljefyllt ovn fra Elkjøp. Og er julenissen allvitende, så holder han seg sikkert langt unna - så brannfarlig som den er.

Artikkelen er hentet fra mobilnettstedet Mobilen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.