På Nylund skole i Stavanger skal elevene snart samles til «desembersamling», skriver Aftenbladet (krever innlogging).

«Nisseunger» byttet ut med «mennesker»

Tidligere ble dette omtalt som juleavslutning, men kalles nå desembersamling. I tillegg har skolen byttet ut enkelte ord i en rekke julesanger som skal synges under samlingen. «Nisseunger» er byttet ut med «mennesker», og «snart er julen her på ny» er erstattet med «nå er vinteren her på ny». Julesangen «Deilig er jorden» skal nynnes, ikke synges.

- Tanken er en slags nøytralitet, sier FAU-leder Arvid Berentsen til Aftenbladet, som sier at skolens juleavslutning har vært et betent tema i flere år.

FAU ønsket at de elevene som ville kunne gå på julegudstjenestene, mens de som ikke ville gå i kirken kunne delta på et arrangement på skolen. Hvis enkelte elever ikke ønsket å delta på noen av disse arrangementene, kunne de få tilbud om undervisning. Skolen mente imidlertid at de ikke hadde nok tid til å innføre dette opplegget i år.

Rektor Frøydis M.S. Anthonsen sier til Aftenbladet at skolen har valgt å innføre «desembersamling» fordi det for to år siden var en forelder som klagde på at skolen hadde julegudstjeneste. Derfor har de også fjernet ordet «jul» og nisser» fra sangene som synges under samlingen.

– Noen som ikke ønsker julebudskapet ville oppfatte det som støtende at ordet jul inngår, for de henger seg opp i at når ordet jul er med så må det også være noe kristent, sier Anthonsen.

- Hvem står bak dette?

Tidligere i desember skrev Nettavisen om Slemdal skole i Oslo, som krevde tillatelse fra foreldrene for at barna fikk gå rundt juletreet. Også i fjor var norske juletradisjoner et tema på flere skoler, deriblant Runni ungdomsskole i Nes kommune, som omdøpte sitt «juleball» til «vinterball».

Nyhetsredaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, stilte da spørsmålet:

«Men hvem er det egentlig som står bak dette - unnskyld uttrykket: tullballet? Er det virkelig muslimene?»

Stephansen kjente selv ingen religiøse muslimer som var imot julefeiringen, og antydet at det kanskje kan være ivrige nordmenn, i god tro om at de gjør muslimene en tjeneste, som står bak disse endringene i juletradisjonene våre.

«Men de er kanskje ikke klar over at de oppnår nøyaktig det motsatte av hva de ønsker. At de faktisk fyrer opp under fordommer mot mange som gjerne vil ta del i norske juleskikker, som kanskje til og med synes det er riktig artig med disse røde nisseluene...»

Les hele innlegget her: Kan vi ikke snart slutte med dette velmeneriet?