På teppet i Stortinget

Foto: (Foto: Scanpix)

Utenrikskomitèen i Stortinget blir innkalt til hastemøte torsdag formiddag.

19.10.06 10:42

Årsaken er regjeringens nei til Natos forespørsel om å sende soldater til Sør-Afghanistan. Og grunnen til at komitèen skal møte utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarminister Anne Grethe Strøm-Erichsen er krav fra en samlet opposisjon på Stortinget. Det bekrefter komitèleder Olav Axelsen (Ap), overfor Nettavisen onsdag kveld.

Sint brev
Bare en snau time etter de to regjeringsmedlemmene avholdt en hurtig sammenkalt pressekonferanse i Stortinget hadde Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Dagfinn Høybråten (KrF) og Lars Sponheim (V) signert et spisst brev til Akselsen. Med henvisning til Stortingets forretningsorden krever de møte, og skriver blant annet:

«Vi registrerer at til tross for at regjeringens syn på norske styrkebidrag ved flere anledninger har vært etterlyst i Stortingets utvidede utenrikskomité, har regjeringen valgt å trekke en konklusjon og meddele dette offentlig uten å drøfte dette med Stortinget på forhånd.

Vi ber derfor om at det umiddelbart sammenkalles til møte i den utvidede utenrikskomité, slik at vi får anledning til å drøfte regjeringens standpunkt med regjeringens medlemmer.»

Sjokkert
- Jeg er sjokkert, sa Siv Jensen i Stortinget, og løp rett på kontoret for å forfatte brevet de tre andre parlamentariske lederne altså ble med på.

Olav Akselsen sier han ikke ser behovet for et møte, men at han på bakgrunn av henvendelsen vil sammenkalle til møte torsdag formiddag.

Torsdag formiddag
- Jeg kan ikke se at regjeringen har endret sin politikk i forhold til det Stortinget er orientert om, men nå de fire ber om dette skal vi få det til fortest mulig. Det vil si når vi finner et tidspunkt som passer for utenriksministeren og forsvarsmininisteren torsdag formiddag, sier Axelsen til Nettavisen.

Møtet er på Stortinget klokka 11.45, og Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.