RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Padleperler i olje

Sist oppdatert:
Flere idylliske viker på Vestlandet har tydelige spor etter «Server»-forliset. Sånn renser du klær og utstyr for oljesøl.

Oljesølet fra «Server» har spredd seg til et stort område. De største mengdene er konsentrert på Fedje, der båten grunnstøtte 12. januar, men mindre mengder griser til viker og holmer både nordover og sørover.

Svart tang
Padlere i Bergen bruker områdene vest på Sotra og Øygarden både til tur og trening, og midt i februar arrangerte Aktiv og Nettavisen aktivitetslederkurs på Turøy i Øygarden.

- Området rundt Turøy i Øygarden er perfekt som kurssted; kort vei fra skjermede idyilliske øyer til åpent frådende hav, skriver Nettavisens padleekspert Torgeir Toppe i bloggen sin.

Men denne gangen oppdaget padlerne at idyllen hadde fått seige svarte flekker.

- Oljen som hadde festet seg i tang var den vanskeligste å oppdage, forteller Torgeir. Både kajakker, årer, tørrdrakter og annet utstyr ble griset til.

White Spirit
Olje på kajakkene fjernes greit med white spirit og filler. Det er vanskeligere å få oljen vekk fra tørrdrakter og neoprenhansker.

- Du må ikke vaske tørrdrakter i maskin, forteller Torgeir. Det tar knekken på gummimansjettene. Hold deg til Zalo og varmt vann, og lev med at flekkene ikke forsvinner helt. Husk å impregnere tekstilene på nytt etter behandlingen.

Hansker og sko av neopren må du rett og slett kassere dersom de er skikkelig tilgriset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere