*Nettavisen* Nyheter.

Pågrepet etter trusselvideo

Foto: (Skjermdump)

En 21 år gammel mann bosatt i Skien er pågrepet og siktet i forbindelse med trusselvideoen mot kongehuset og regjeringen.

20.01.12 12:20

Mannen er pågrepet i forbindelse med trusselvideoen mot kongehuset og regjeringen, melder PST.

Mannen er 21 år, norsk statsborger og opprinnelig fra Mellom-Amerika, melder NTB.

Ifølge VG Nett erkjenner mannen at han har lagt ut videoen, men mener innholdet ikke er straffbart.

Pågrepet onsdag
- En person ble ved 23-tiden 18. januar pågrepet av PST på bakgrunn av etterforskningen av en video med truende innhold mot myndighetspersoner og norske soldater. Videoen ble publisert på Internett natt til tirsdag 17. januar, heter det i en pressemelding fra PST fredag.

Vedkommende ble pågrepet med bistand fra Telemark politidistrikt på sin bopel i Skien og han ble avhørt torsdag.

Siktet for trusler
PST mener at han kan knyttes til publiseringen av videoen. Han er foreløpig siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 99 (trusler mot myndighetspersoner) og straffelovens paragraf 147c (oppfordring til terror).

Norsk statsborger
PST opplyser at den pågrepne er i 20-årene og norsk statsborger. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling så snart som mulig.

Mannens forsvarer, Jon Christian Elden, sier til VG Nett at hans klient erkjenner at det er han som har lagt ut videoen, men at han mener innholdet ikke er straffbart.

Klikk på bildet for å forstørre.

Postet før Afghanistan-demonstrasjon
Den omtalte videoen ble kjent for offentligheten tirsdag. Den inneholder blant annet bilder av kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre og er tekstet blant annet med «Åh Allah ødelegg dem og la det være smertefullt».

Videoen er på vel fire minutter og ble lagt ut på YouTube, der den nå er fjernet. Den ble også lagt som en lenke på Facebook-siden «Demonstrasjon: Norske soldalter ut av Afghanistan» som ble opprettet i forkant av den varslede demonstrasjonen foran Stortinget fredag mot det norske militære bidraget til den internasjonale styrken i Afghanistan.

Elden sier hans klient ikke har noe med denne demonstrasjonen å gjøre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile

«Bomber muslimer»
- På Facebook-siden står det blant annet at de norske soldatenes tilstedeværelse har «destabilisert det Afghanske/Pakistanske området og ført til usikkerhet tilbake hit».

Videre står det:

«Faktum er at stabilitet vil aldri bli oppnådd i Afghanistan (eller andre Musimske land) ved tilstedeværelse av utenlandske styrker som bomber Muslimer, dreper Muslimer og er involvert i tortur».

På siden oppfordres muslimer i Norge til å hjelpe trosfeller i Afghanistan mot undertrykkelse og angrep fra fienden.

«Og den laveste graden av Imaan (hengivenhet. Red anm) er å avsky fra hjertet noe ondt og avskyelig», står det.

Islamsk Råd Norge har tatt avstand fra trusselvideoen og har på bakgrunn av den frarådet muslimer til å delta på den annonserte demonstrasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag