*Nettavisen* Nyheter.

Pågrepet for Munch-tyveriet

Væpnet politi aksjonerte mandag kveld i et boligområde på Kampen i Oslo og pågrep ni personer mistenkt for Munch-tyveriet fra Refsnes Gods på Jeløy søndag. Politiet har tatt beslag i tre bilder.

08.03.05 08:05

- Det er pågrepet flere enn tre personer, mindre enn ti, og det er gjort beslag i tre bilder, opplyser overbetjent ved etterforskningsseksjonen i Moss, Jan Pedersen til TV 2 Nettavisen.

Politiet har startet avhør av flere av de mistenkte. Østfold politidistrikt håndterer nå saken i samarbeid med Oslo politidistrikt.

Væpnet aksjon på Kampen
- Det ble foretatt noen pågripelser i forbindelse med Munch-tyveriet på Jeløy, under en politiaksjon på Kampen i kveld, bekrefter Oslo politidistrikt overfor TV 2 Nettavisen.

Det var mandag kveld politiinspektør Iver Stensrud ved avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt som koordinerte saken.

Personene ble pågrepet ved Hølandsgaten på Kampen ved 18-19-tiden mandag kveld.

Vitner på stedet som skal ha sett aksjonen i Hølandsgaten sier til TV 2 Nettavisen skal de pågrepne være av utenlandsk opprinnelse og i 20-årsalderen. Ifølge et vitne skal «flere enn tre» personer ha blitt pågrepet.

Et annet vitne sier til TV 2 Nyhetene mandag kveld at han så seks politimenn i finlandshetter arresterte mellom 10 og 12 personer av utenlandsk opprinnelse.

Dramatisk aksjon
Politiet skal ifølge et vitne på Kampen ha gått til aksjon etter at en nabo så flere personer som bar bilder inn i den aktuelle bygården i Hølandsgatet et sted rundt midnatt natt til mandag.

Naboen skal ha varslet politiet med en gang vedkommende fikk høre om Munch-tyveriet på Jeløy.

Væpnet politi pågrep til slutt de mistenkte etter en kort biljakt, som endte med at en sivil politibil kjørte inn i de pågrepne personenes Honda Civic.

Vitner på stedet beskriver overfor TV 2 Nettavisen aksjonen som dramatisk.

Operativ uteleder på stedet ville mandag kveld ikke utale seg overhodet om saken.

Foreløpig vil heller ikke politiet sentralt ut med flere detaljer i saken, og det er ikke gitt noen informasjon om hvorvidt de stjålne Munch-bildene nå befinner seg i politiets varetekt.

Frekt tyveri
Det var ved 23-tiden søndag kveld at tyvene slo til mot Refsnes Gods på Jeløy ved Moss, og på frekkeste måte rappet med seg Munch-bilder.

Tyvene fikk med seg tre bilder verdt til sammen opp mot 4 millioner kroner.

Akvarellmaleriet «Blå kjole» fra 1915 er det eneste i sitt slag og kan ifølge Munch-eksperten Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner være verdt opp mot 3 millioner alene.

De to andre verkene er litografier, eller såkalte grafiske trykk, som Munch produserte i store mengder. Elgheim anslår at de «Selvportrett» og «Portrett av forfatter August Strindberg» er verdt fra 200.000 til 500.000 kroner hver, avhengig av tilstanden på trykkene.

TV 2 Nettavisen følger utviklingen i saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.