Pågrepet for YouTube-trusler

Foto: Erdal ungdomsskole

Én person sitter nå i avhør om YouTube-truslene mot Erdal ungdomsskole, som inneholdt linker til videoer fra Finland og andre skoleskytinger.

19.11.07 15:56

(iBergen.no) Politiet opplyste dette på en pressekonferanse som begynte klokken 11.00 i dag. Personen ble pågrepet ved ni-titiden mandag.

Er du på stedet eller vet du noe om trusselvideoen? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no eller telefon 22814230.

Den siktede er en mann, men politiet vil ikke si noe om personens alder eller tilhørighet til skolen.

- Bakgrunnen for denne saken er at det kom en henvendelse til politiet og rektoren på Erdal ungdomsskole fra en dame i England. Hun hadde vært inne på YouTube, og sett en videoanimasjon som kunne tolkes som en trussel, og datoen i dag, 19. november var lagt inn, sier lensmann Odd Dale i Askøy.

- Masse politi
For 15-åringene Adrian Benonissen og Per-Øyvind Fondevik Knutsen var det en spesiell dag:

- Vi ble veldig redde, fordi det kom masse politi inn på bussen, og vi trodde var en trafikk-kontroll. Da vi kom ut var det masse politifolk og politihunder på utsiden av skolen. De luktet på alle sekkene, så vi trodde dermed at de kanskje lette etter narkotika. Politiet har også vært hjemme hos folk som ikke har vært på skolen i dag, sier 15-åringene til iBergen.no.

De har ikke selv sett videoen, men de har fått høre «at det skulle ende med et smell».

- Vi tror dette bare er noe useriøst tull, men vi var bekymret, fordi hvem som helst kan ta seg inn på skolen, sier guttene.

Linket til Finland
Videoen er nå slettet, men Dale beskriver den slik:

- Det var en tekst og et bilde av Erdal ungdomsskole, og så var det lagt inn linker til saken i Finland og tilsvarende saker. Det var jo teksten kombinert med disse linkene som gjorde at vi tok trusselen så alvorlig. Jeg vil ikke si hva teksten inneholdt, sier han.

Sangen «Working class hero» av John Lennon, som også bandet Green Day har laget en coverversjon av, var lagt på videoen.

Fant ikke PCen
Han forklarer at politiet fant grunn til å gjøre videre undersøkelser rundt den meget dramatiske videoen.

- Vi prøvde å finne ip-adressen på videosnutten som var lagt inn, men endte opp med at vi fant ut at det var brukt en PC tilhørende Askøy kommune. Det har ikke vært mulig å finne ut hvilken PC som var brukt. I og med at vi ikke kom i mål med undersøkelsene fant vi grunn til å ha aksjon på Erdal ungdomsskole i dag, sier han.

ALVORLIG: Truslene mot skolen blir tatt svært alvorlig. Dette bildet er fra pressekonferansen. Rektor Leiv Jan Nielsen, lensmann Odd Dale, skolesjef Torbjørn Strand og ordfører Knut Hanselmann. Foto: Birthe Steen Hansen

Alle sekker og elever er blitt sjekket på vei inn på skolen, blant annet med metalldetektor. Alle skapene til elevene er åpnet.

- Det var en gjennomgang av hele skolen i går. 60 låste skap måtte også låses opp for oss, sier lensmannen.

Ifølge lensmannen er en person som hadde «lovlig tilgang» til en av kommunens PCer er pågrepet og siktet i saken.

Tipset lørdag kveld
Det var lørdag kveld politiet i Hordaland ble tipset av kvinnen om at en video med trusler mot Erdal ungdomsskole i Askøy var blitt publisert på det populære nettstedet YouTube.

Rektor Leiv Jan Nielsen sier elevene tok den meget alvorlige saken med stor ro.

- Jeg har aldri følt meg så trygg på skolen som jeg har gjort i dag, sa en av elevene, da de ble undersøkt på vei inn, sier Nielsen.

Han betegner det som ble gjort som «skikkelig og profesjonelt».

Den 18 år gamle eleven som drepte åtte personer på en skole i Finland 7. november, varslet massakren på YouTube.

- Sjokkert
Etter at trusselvideoen mot Erdal ungdomsskole ble oppdaget, fryktet politiet at noen skulle oppsøkte skolen med våpen.

Mandag morgen ble derfor samtlige elver på ungdomsskolen i Askøy kroppsvisitert på vei inn i skolebygningen. Det er 280 elever ved Erdal ungdomsskole.

Politiet gjorde ingen funn av gjenstander som knyttes opp til videoen og truslene.

Skolens lokaler ble også gjennomsøkt med hund - uten funn av våpen.

- Jeg synes politiet har håndtert dette på en ryddig og profesjonell måte. Elevene tar ikke dette som et overgrep verken emosjonelt eller fysisk. De er jo vant til litt av hvert nå i dag.

Han er overrasket og skuffet over trusselen som ble fremsatt.

- Det er klart jeg er sjokkert over trusselen. Men først og fremst ser jeg dette som konsekvenser av uvettig nettbruk, sier Nielsen til Nettavisen.

Videoen skal ha inneholdt lenker til skolemassakrene i Jokela, Virginia Tech og Columbine.

Beslaglagt pc-er
Politiet vet ikke hvem som publiserte videoen med trusler på YouTube.

Etter det Nettavisen erfarer, har politiet beslaglagt flere av Askøy kommunes pc-er i jakten på personen som publiserte trusselvideoen.

Etter at Pekka-Eric Auvinen (18) skjøt og drepte åtte personer på Jokela skole i Finland, har flere skoler blitt truet på nettet.

I helga stanset tysk politi to tenåringer som planla en skolemassakre i Köln.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag