RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Påkjærer varetektsfengslingen

49 år gamle Eli Synnøve Høyland ble funnet drept i sin leilighet på Vardeneset i Stavanger torsdag 19. februar.
49 år gamle Eli Synnøve Høyland ble funnet drept i sin leilighet på Vardeneset i Stavanger torsdag 19. februar. (Tore Jensen, Haugesunds Avis / SCANPIX)
Den tyske forsvareren til 28-åringen som er siktet for drapet på Eli Synnøve Høyland, påkjærer varetektsfengslingen på seks måneder.

28-åringens norske forsvarer Anne Kroken avventer utfallet av dette kjæremålet. Hun er opptatt av at mannen skal kunne bli stilt for retten i Norge, dersom han ønsker det.

Tysk politi har avslått begjæringen fra norsk politi om at 28-åringen skulle utleveres til Norge. Årsaken er at de mener 28-åringen er både norsk og tysk statsborger.

Ifølge Anne Kroken er den formelle utleveringsbegjæringen ennå ikke sendt fra Norge til Tyskland.

Siktet i to land
–Jeg kommer til å reise ned til Tyskland for å besøke ham, sier advokat Kroken til NTB.

Men først og fremst vil hun forsøke å få klarlagt hva han kan risikere i form av tiltale og strafferamme i Norge og i Tyskland.

Politiinspektør Ernst Rossebø i Rogaland politidistrikt opplyser til NTB at saken må være avsluttet i løpet av seks måneder. 28-åringen er nå siktet både i Norge og Tyskland for forsettlig drap på den 49 år gamle Stavanger-kvinnen.

- Grunn til mistanke
Retten i Syke mener det er grunn til mistanke mot mannen. På grunn av sakens alvorlige karakter og faren for at 28-åringen skal rømme, ble han torsdag fengslet i inntil seks måneder.

–Vi mener det er skjellig grunn til mistanke, sier statsadvokat Detlev Dyballa til NTB.

I løpet av kort tid vil tysk politi avhøre 28-åringen.

Samarbeid
–Vi har dermed ikke mulighet til å sende ham tilbake til Norge. Dersom han ikke samtykker i utlevering, må vi overta ansvaret for saken, sier statsadvokaten. Men selv om tysk politi nå overtar etterforskningen, vil de trenge hjelp fra Norge.

–Vi er avhengig av et godt samarbeid med norsk politi, understreker Dyballa. Tysk politi vil om kort tid ta kontakt med etterforskerne i Stavanger for å opprette kontakt.

- Dette må skje raskt. I løpet av begynnelsen av mars. Enten må de norske etterforskerne komme hit, eller så må vi reise til Norge, sier statsadvokaten.

Politiinspektør Rossebø opplyser at Stavanger-politiet vil ta kontakt med politiet i Tyskland fredag morgen.

- For oss har det ingen betydning om den siktede sitter i varetekt i Norge eller i Tyskland, sier Rossebø.

Han mener Stavanger-politiet ligger godt an med etterforskningen av drapet.

Nekter
Den siktede Stavanger-mannen nekter for å ha begått drapet han er siktet for. 28-åringen har snakket med advokat Anne Kroken, og han stiller seg uforstående til siktelsen. Kroken vil bistå mannen, men det er hennes tyske kollega, advokat Rita von Döllen-Korgel, som må føre saken i Tyskland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere