*Nettavisen* Nyheter.

Pappas skjebne-døgn

Sjokk, sorg og kontrabeskjeder. Les om pappa Oddmund Hjartåkers ufattelige døgn for å redde datteren.

19.01.06 20:21

I kveld stilte Oddmund Hjartåker på TV 2s Tabolid. Der sier han blant annet at han er 100 prosent sikker på at hans datter kan høre og tenke. Se hele programmet på web-tv!

I går valgte Bergen tingrett å overhøre pappas bønn om hjelp. Dermed stod legene på Haukeland universitetssykehus fritt til å avslutte den livsnødvendige behandlingen av datteren Kristina, som har ligget bevisstløs siden hun ble tatt av jordskredet på Hatlestad terrasser 12. sepember i fjor.

Siste utvei for pappa ble dermed å gå til media med saken. Onsdag kveld ble intervjuet med den kjempende faren sendt på TV 2 Nyhetene.

- Jeg vil at Kristina skal få alle muligheter. Kristina skal få en sjanse, og før alt som prøves kan er gjort, så er det umulig å avslutte behandlingen av henne, sa Hjartåker.

Etter intervjuet har han vært en gjennom berg-og-dalbane-tur av de sjeldne.

- Det sier seg selv hvordan Oddmund har hatt det, sier en av farens advokater, Tor Lars Onarheim, til TV 2 Nettavisen.

Alt håp var ute
Torsdag morgen sprang hans advokat, Pål Magne Bakka, til tingretten med et kjæremål i et forsøk på å få saken opp i lagmannsretten. Kampen mot klokka hadde begynt. Håpet var at lagmannsretten skulle omgjøre tingrettens vedtak og dermed sørge for at legene måtte vente med å avslutte behandlingen slik at Kristinas sak kan behandles grundig av retten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Så bar det rett i møte på Haukeland universitessykehus klokken 12. Med et samlet pressekorps ventende i resepsjonen, satt Oddmund i møte og fikk følgende beskjed: Behandlingen av Kristina avsluttes lørdag førstkommende klokken 12.

- Meldingen var ikke noe annet enn ett sjokk for ham, sier Onarheim.

Han tryglet om å få mer tid, men ble ikke hørt. Legene stod på sin avgjørelse. Maskinen som hjelper Kristina å puste, skulle slås av.

Kontrabeskjed
En drøy time senere raste en knust Oddmund gjennom resepsjonen på Haukeland og ut. Vel tilbake på kontoret til advokatene kom en ny beskjed: Lagmannsretten ønsket å se på saken. Men ikke før på mandag .

Da ville det være for sent. Kristina ville være død.

Og med dette i bakhodet gikk advokatene i møte. De ville legge en ny slagplan.

Men samtidig som de satt i møte, kom kontrabeskjeden: Haukeland har snudd. De venter med å avslutte behandlingen til saken har vært oppe i lagmannsretten.

- Etter beskjeden fra Haukeland klokken 12, måtte han begynne prosessen på å innstille seg på at alt håp var ute. Denne var han inni da kontrameldingen kom. Det sier seg selv hvordan han har det nå, sier advokat Onarheim som har vært ved Oddmunds side hele dagen.

Nekter å kritisere
Dermed er det ennå håp for datteren Oddmund mener bør holdes i live. Men for hans egen del har torsdagen ikke vært noe annet enn kaos. Men til tross for den knallharde linjen fra Haukeland, samt den emosjonelle rundturen hans klient har vært utsatt for, ønsker ikke Onarheim å kritisere ledelsen ved Haukeland universitetssykehus.

- Vi ønsker ikke å kritisere de involverte medarbeiderne på Haukeland sykehus. Min klient er imponert over den innsatsen de gjør og roser de for den behandlingen de har gitt Kristina, sier Onarheim til TV 2 Nettavisen.

Nå begynner arbeidet med å forberede mandagens rettsmøte i Gulating lagmannsrett.

- Nå begynner jobben vi egentlig ville gjøre, sier advokaten.

Fundamentalt uenige
På Tabloid torsdag kveld forklarte pappa Oddmund om sitt dilemma. Han sa at legene og han er fundamentalt uenige i hvorvidt Kristina er bevisst eller ikke.

- Vi har kontakt med Kristina. Men legene ser ikke det samme, sa Oddmund.

Han fortalte blant annet om hvordan han har klart å få Kristina til å bevege på hender og tær og om hvordan hun følger med på fjernsynet når det står på.

- Det begynte i det små. Hun knep hånden når jeg spurte om det. I begynnelsen var det bare jeg som opplevd dette. Men etterhvert ble det stadig flere som så dette. Hun begynte å bevege mer på ting. Det var snakk om å vri og løfte en hånd. Det var ikke alltid hun klarte å løfte en hånd, men jeg så tydelig at hun prøvde å gjøre det. Jeg spurte om hun kunne bevege tærne. Så gjorde hun det. Det samme gjorde hun da jeg spurte om hun kunne bevege på tærne på den andre foten. Så spurte jeg om hun kunne åpne øynene sine. Da gjorde hun det. Jeg sa til Kristina at «jeg vet du kan åpne øynene». Da gjorde hun det. Sånn som det er i dag, så har hun øynene stort sett åpen hele dagen. Om dagen. Men om natten, så har hun de lukket, når hun sover. Når vi tar på tv-en på barne-tv, så ser hun på det hele tiden. Setter jeg på filmen Schrek, så ser hun det. Vi ser dette, jeg og andre pårørende.

- Så hun både hører og responderer?

- Det er 100 prosent sikkert.

- Men legene observerer ikke dette?

- Nei, det er jo helt ufattelig. Legene sa de ville bruke god tid på å sette seg ned og observere sammen med meg. De skulle bruke mange timer på å sette seg ned, for å se etter det samme. Det har de ikke gjort ennå, sier Oddmund.

- Er du fornøyd med den behandlingen Kristina har fått på Haukeland sykehus?

- Det er mange på Haukeland sykehus som gjør en fantastisk jobb for Kristina. Det gjelder hennes daglige gjøremål. Men jeg synes likevel at det ikke er blitt gjort nok. At ting som jeg foreslår må gjøres, det blir at «vi skal tenke på det, vi skal vurdere det, og tenke på det igjen». Og så kommer de ikke i gang. Det gikk to måneder før hun fikk sin første fysioterapi for eksempel. Den fikk hun to timer før avgjørelsen den 17. november ble tatt at skulle avslutte behandlingen, sa faren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag