*Nettavisen* Nyheter.

Pappvin ødelegges av varmen

Pappvinen er ikke like glad i varme sommerdager som folk flest. Sett den i kjøleskapet, så holder den seg lenger.

- Normalt holder en kartong med rødvin i tre måneder, men når det er varmt blir holdbarheten betydelig redusert, sier redaktør Ola Dybvik i bladet og Nettstedet Vinforum.

Uttalelsen støttes også fra annet eksperthold.

- En australsk undersøkelse viser at holdbarheten på pappvin halveres når temperaturen stiger med 10 grader, sier fagdirektør Frithjof Nicolaysen hos vinleverandøren Arcus.

Kjøleskapet
Ola Dybvik anbefaler kjøleskapet for de som ikke har vinskap eller vinkjeller.

- Ved å flytte kartongen til kjøleskapet setter du deg i en vinn-vinn-situasjon. Ikke bare holder vinen seg lengre, men den smaker også mye bedre når du skal drikke den, sier Dybvik.

Ideelt skal all vin oppbevares ved stabil temperatur på mellom 8-12 grader. Men sommerstid står mange kartonger på solrike kjøkkenbenker og i varme skap i hytter og båter.

Dybvik mener kjøleskapet er et meget godt startpunkt for en god vinopplevelse, også for rødvin.

- Det er mange som hever øyenbrynene når vi sier at rødvin smaker best avkjølt. Men de glemmer at det bare tar få minutter fra du heller vinen i et glass før den når 14-15 grader. Det er en ideell temperatur for enhver rødvin. I mellomtiden får den luftet seg litt, og det er de aller fleste viner tjent med, sier Dybvik.

Vin er ferskvare
Bladet og nettstedet Vinforum ønsker datomerking av all pappvin.

- Folk har krav på å vite når vinen er tappet. Pappvin er ferskvare og skal behandles deretter. Dette er unge, drikkeklare viner som bare blir dårligere av å oppbevares, sier redaktøren.

Vinmonopolet sier at det ikke finnes noen krav til datomerking av pappvin, men at noen produsenter likevel gjør det.

- En rekke pappviner har best før-dato. Vinmonopolet oppfordrer til datomerking, men foreløpig er det ikke noe krav i norske næringsmiddelforskrifter til at vin skal merkes på denne måten, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Best på flaske
Ola Dybvik mener at folk heller bør kjøpe vin på flaske dersom de er bekymret for holdbarheten.

- Mange av pappvinene finnes også på flaske til omtrent samme prisen. Og det er mange gode og rimelige viner på flaske som ikke kommer på kartong, sier Dybvik.

Redaktøren av Vinforum mener at vin generelt er bedre på flaske enn i kartong.

- I alle blindtester vi har gjort med den samme vinen på kartong og i flaske, har flaskevinen kommet best ut. Så hvis du ikke skal bære vinen langt, vil jeg anbefale flaske, sier Dybvik.

Juli rekordmåned
Annethvert vinglass som drikkes i Norge, er pappvin. Juli er den store pappvinmåneden. I fjor solgte Vinmonopolet mer enn tre millioner liter vin på kartong i juli.

- Den eneste tiden på året hvor salget av kartongvin kan måle seg mot juli er til påske, sier Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Nordahl sier at pappvin har blitt mer populært enn vin på flasker.

- Mer enn halvparten av all vinen vi har solgt hittil i år er pappvin, sier rådgiver Nordahl.

For øvrig foretrekker nordmenn rød pappvin fremfor den hvite. Åtte av ti kartonger vi kjøper er røde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.