*Nettavisen* Nyheter.

Parasitt dreper mordersnegl

Foto: TV 2

Oppdagelsen av en ny snegleparasitt kan åpne for biologisk bekjempelse av den forhatte iberiaskogsneglen.

04.05.05 14:38

Forskere ved Planteforsk har gjort funn av en bestemt snegleparasitt som kan åpne for biologisk bekjemping av både iberiaskogsnegl, også kalt mordersnegl, og åkersnegl. I samarbeid med Universitetet i Bergen, tester Planteforsks forskere på Ås nå parasittens biologi og effektivitet mot snegl.

Funn i Vestfold og Telemark
Snegleparasitten Phasmarhabditis hermaphrodita er funnet ved to lokaliteter, en i Vestfold og en i Telemark.

- Våre opplysninger tyder på at dette er naturlige funn. Denne parasitten kan vise seg å bli en sentral del i bekjempelse av snegl i Norge, skriver Planteforsk i en pressemelding.

Skadedyr
Selv om sneglene er viktige i nedbrytningsprosessen av plantemateriale i naturen, er det noen arter som opptrer som skadedyr på planter i jord- og hagebruk. Områder med høy fuktighet, moderate temperaturer og milde vintre er spesielt utsatt, ifølge Planteforsk.

Kan bli tillatt i Norge
Snegleparasitten har i andre land vist seg å være spesielt effektiv mot åkersnegl og kan i tillegg drepe små iberiaskogsnegl. I Storbritannia har man utviklet det biologiske produktet «Nemaslug» basert på denne parasittarten. Produktet selges i flere europeiske land, men er foreløpig ikke tillatt i Norge. Nå kan det ifølge Planteforsk gå mot en godkjenning også her til lands.

Les mer om snegler som skadedyr på Planteforsk sine nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag