*Nettavisen* Nyheter.

Paret skulle tilbringe vinteren i Spania. Så gikk alt galt i rulletrappen

FALT: Det skal ha vært her, i rullatrappa på vei ned til bagasjeutleveringen på Oslo lufthavn, at den nå 76 år gamle mannen falt mange trinn nedover i september 2012. Det fikk store helsemessige følger for ham. Foto: RUNE PETTER NESS (NTB Scanpix)

Gikk til søksmål mot Oslo Lufthavn etter stygt fall.

19.07.15 08:58

Den 76 år gamle mannen og kona skulle tilbringe vinterhalvåret i sin nylig kjøpte leilighet i den spanske solbyen Alicante. Men under mellomlandingen på Oslo Lufthavn (OSL) i slutten av september 2012 gikk det galt, skriver Nord24.

Tromsø-flyet landet ved gate 32 på OSL, som på tidspunktet ikke ennå var ferdigstilt, og ifølge mannen selv var rulletrappa ned til bagasjeutleveringen ute av funksjon.

Tromsøværingen begynte å gå ned rulletrappa, men mistet balansen og falt ned flere trinn. Mannen ble tilsett av helsepersonellet på Gardermoen, lagt på båre, bandasjert og til slutt fraktet til neste fly i rullestol.

Ikke forsikret

Vel fremme i Spania måtte 76-åringen erkjenne at skadene ikke lot seg hele. På grunn av manglende reiseforsikring som dekket denne type helseutgifter, så mannen det vanskelig å oppsøkte det spanske helsevesenet.

Til slutt måtte mannen reise hjem til Norge for å få tilsyn av sin fastlege i desember 2012, hele fire måneder før ekteparet opprinnelig planla å komme hjem.

Fastlegen kunne konstatere at mannen hadde skadet seg stygt i fallet i rulletrappa. I tillegg til skadene i lår og hofte, hadde hodet fått seg en så kraftig smell i fallet at det hadde gått ut over konsentrasjonsevne, synet og medført varig hodepine.

I juni 2013 besluttet mannen seg for å gå til sak mot Oslo lufthavns forsikringsselskap IF Skadeforsikring. Han mente at lufthavnen var ansvarlig for omstendighetene som førte til det stygge fallet.

«Dagliglivets normale risiko»

- Ulykken skyldtes manglende varsling og kvalitetssikring hos Oslo lufthavn, som ikke har utført sin aktsomhetsplikt, mente mannen da saken gikk for Nord-Troms tingrett i vår.

Tromsø-mannen mente også det var uansvarlig av flyplasspersonalet å la ham fly videre i den forkomne tilstanden han var i.

IF Skadeforsikring var imidlertid ikke enig, og en ansatt ved Oslo flyplass sa i retten at det ikke stemte at rulletrappen hadde vært ute av drift.

Forsikringsselskapet mente selv om dette hadde vært tilfelle, så er en stillestående rulletrapp innenfor «dagliglivets normale risiko», i tillegg til 76-åringen ikke hadde sannsynliggjort årsakssammenhengen mellom rulletrapp-fallet og et eventuelt økonomisk tap.

– Ikke uaktsomt

Nord-Troms tingrett skriver i den ferske dommen at de ikke bestrider at mannen falt, og at dette medførte betydelige konsekvenser for ham.

Likevel får han ikke medhold i søksmålet sitt.

- Retten kan ikke se at det var uaktsomt at den defekte rulletrappa var åpen uten forebyggende tiltak, skriver tingretten, som også anfører at man må regne med at det oppstår trengsel på vei ned mot bagasjeutleveringen.

– Det er et påregnelig forhold ved kommersiell luftfart, og det må antas at saksøker kjente til dette.

Må betale til IF

Han må derfor bære risikoen for at han falt i trengselen.

– Mannen hadde også alternativer til å ta rulletrappa. Han kunne bedt om assistanse og ventet med å gå ned.

Retten mener heller ikke at mannen beviselig var ute av stand til å fly, og mener derfor heller ikke at Oslo lufthavn må ta ansvar for dette.

– De ansatte ved Oslo lufthavn kunne forvente at saksøkte ved behov ville få adekvat helsehjelp i Spania, som er et EU-land med relativt godt helsetilbud.

Tromsømannen tapte dermed saken, og må i tillegg erstatte IF Skadeforsikrings saksomkostninger på 57 700 kroner.

Nord24 har vært i kontakt med mannens advokat, Torgeir Haslestad. Han ønsker ikke å kommentere saken, og heller ikke om det er aktuelt å anke dommen, før han har fått konferert med sin klient.

Les flere saker fra Nord24 her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.