*Nettavisen* Nyheter.

Parkinson ikke arvelig

Miljøfaktorer, ikke arv, avgjør om du får Parkinsons, viser en ny, svensk studie.

02.08.04 10:50

Konklusjonen går frem av en stor tvillingstudie foretatt av forskere ved Karolinska institutet i Sverige. Studien publiseres i siste nummer at tidsskriftet Neurology, melder svenske Dagens Medisin.

Trass i at flere gener har betydning for utvikling av Parkinsons sykdom, kan arv bare forklare en liten del av samtlige sykdomstilfeller.

Forklaringen bak sykdommen er i de fleste tilfeller ukjent. For å utrede arveligheten ble drøyt 50.000 personer, hvorav drøyt 14.000 tvillingpar av samme og motsatt kjønn, undersøkt.

Det viste seg at 247 personer hadde selvrapportert Parkinsons eller hadde fått en diagnose på sykdommen. Disse ble kategorisert som «trolig Parkinsons».

Drøyt 500 personer rapporterte at de hadde symptomer på sykdommen eller at de brukte medisiner mot sykdommen. Personene i denne gruppen ble registrert som «mistenkt Parkinsons-tilfelle» eller bevegelsesforstyrrelse.

I gruppen av «trolig sykdomstilfelle», var det bare to par toeggs-tvillinger, begge kvinner. Arveligheten var fortsatt lav i gruppen der man mistenker at Parkinsons er årsak til bevegelighetsforstyrrelser, men arvefaktoren var noe høyere for kvinner enn menn.

Forskerne konstaterer at miljøfaktorer er de viktigste årsakene bak Parkinsons sykdom. Arv synes å spille en liten rolle for utvikling av Parkinsons, sammenlignet med andre komplekse sykdommer, mener forskerne.

83 år gamle pave Johannes Paul II lider av Parkinsons.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.