Påskehytter mangler brannvarsling

Foto: THOMAS WALLERUD FOSSE (Rogalands Avis)

Så mange som 100.000 hytter i Norge kan mangle brannvarsling i påsken. – Skremmende, mener ekspertene.

25.03.10 17:28

Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at brannvesenet rykket ut til 177 hyttebranner i fjor.

- Dette er en kraftig økning i forhold til tidligere år. De siste fem årene har 14 personer omkommet i hyttebrann, sier avdelingsleder Kari Jensen i DSB.

I 2008 brant 137 hytter i Norge. Det var det høyeste tallet siden 1993.

Bytter ikke batteri
30.000 hytter har ikke montert røykvarsler, viser siste undersøkelse fra TrygVesta og Norsk brannvernforening.

I tillegg er det skuffende mange hytteeiere som ikke har byttet batteri i røykvarsleren på over ett år. Det betyr i praksis at så mange som én av fire, eller 100.000 hytter, kan være helt uten brannvarsling denne påsken, ifølge skadedirektør Karsten Kristiansen i TrygVesta.

- Skremmende, når hyttene nå fylles opp av påsketurister som skal bo og sove under til dels trange forhold, sier han.

Beregninger fra forsikringsbransjen viser at hytteverdier for rundt 200 millioner kroner går opp i røyk hvert år. Vedfyring, levende lys og feil på elektriske anlegg er typiske brannårsaker.

Er påbudt
Når det først brenner i en hytte, ender det ofte med en totalskade.

- Dette skyldes blant annet at mange hytter ligger lite tilgjengelig for brannmannskapene, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

- Hyttefolket bør ha tenkt gjennom dette på forhånd og derfor utstyre hytta godt med slokkeutstyr. I tillegg vil jeg minne om at fungerende røykvarsler og slokkeutstyr er påbudt også i hytter og fritidsboliger. På handlelista i påsken bør det derfor også stå røykvarslerbatterier, sier Kalheim.

Infokampanje
DSB, TrygVesta og Norsk brannvernforening står bak en informasjonskampanje myntet på hyttefolket denne påsken. Lokale brannvesen i 70 av de største hyttekommunene i Norge bidrar med forebyggende aktiviteter. Disse dekker til sammen 120.000 hytter.

Brannvesenet vil gjennom lokale aktiviteter, sørge for å komme i kontakt med hyttefolket for å dele ut 3.000 gratis røykvarslere samt en informasjonsfolder. Denne inneholder blant annet råd om hvordan man enkelt kan forebygge brann på hytta, og huskelister for egenkontroll av røykvarsler og slokkeutstyr.

FAKTA: Gode vaner ved bruk av ild

* Fyr alltid med passe mengder tørr ved og god trekk.

* Dårlig forbrenning kan føre til pipebrann

* Husk gnistfanger foran peisen

* Hold alltid ildstedet under oppsikt

* Tøm asken på et sikkert sted

* Vær obs på påskedekorasjoner og stearinlys

* Sjekk brannvarslere, brannslukkingsapparat

(Kilde: Norsk brannvernforening/DSB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag