RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pass deg for hybelfellene

(Scanpix)
Det er hett på boligmarkedet i Oslo, og høstens nye studenter bør være på vakt når de skal skaffe seg tak over hodet under studiene.

Usikkerheten i boligmarkedet er blant årsakene til at leieprisene har økt kraftig i hovedstaden. Ifølge MakroSikts leiestatistikk økte leieprisene i Oslo med 16,4 prosent i fjor, og for hybler var økningen på hele 21,1 prosent.

Når man i tillegg tar i betraktning at det finnes en del useriøse aktører på markedet, kan det være lurt for nye studenter å gjøre hjemmeleksene før leiekontrakten inngås.

Kraftig økning
Direktør Tom Olstad i Studentboligene har sett en kraftig økning i etterspørselen, i takt med at leieprisene har økt i Oslo-regionen.

– De siste årene har vi sett en dramatisk økning fra år til år på mellom 10 og 20 prosent. Det ligger an til en formidabel økning også i år, sier Olstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Studentboligene i Oslo tilbyr 7.300 sengeplasser fordelt på 5.000 hybler og 1.000 leiligheter. Søkermassen vil ifølge Olstad passere 12.000 i år. Etterspørselen hos Studentboligene nærmer seg dermed det dobbelte av tilbudet.

Få skriftlig kontrakt
Olstad råder nye studenter til å gjøre grundig forarbeid når de skal finne hybel.

– En skriftlig leiekontrakt er noe av det aller viktigste, og her bør det framgå hvilke forpliktelser både leier og utleier har. Det gjelder også å være tidlig ute for å finne seg et sted å bo. Hovedtyngden pleier gjerne å være en smule sent ute, sier Olstad.

Ifølge Olstad er det som regel kurant å leie usett hos en av de større aktørene, ettersom disse ofte har bilder, kart og plantegninger på egne hjemmesider. Når det gjelder å leie hos mindre og private aktører, råder han leietakerne til å gå på visning før kontrakten underskrives.

– Mange useriøse
Forbrukerrådet bekrefter overfor ANB at det er mange useriøse aktører på markedet. Underdirektør Torgeir Øines mener høstens studenter bør være ekstra påpasselige når leiemarkedet er så hett som nå.

– Det vil nok bli mulig å få leid ut mye rart til høsten, nær sagt alt mulig, sier Øines til ANB.

Konflikter i leiemarkedet ligger i toppsjiktet når det gjelder antall henvendelser til Forbrukerrådet.

– De vanligste konfliktene gjelder standarden og mangelspørsmål knyttet til denne, oppsigelse og endringer i leiepriser. Man bør være klar over at det finnes regler som regulerer disse områdene, også endringer i leiepris, understreker Øines.

– Vær tidlig ute
– Vårt råd til studentene er å være tidlig ute, og gjerne benytte seg av venner og kjente som kan hjelpe til. Det blir det sjelden konflikter av, sier Øines.

Forbrukerrådet mener også det er viktig å være bevisst på hva man gjør når man inngår såkalte tidsbestemte avtaler.

– Dessuten er det lurt å gå gjennom hybelen sammen med utleier og bli enige om hvilke mangler og feil den eventuelt har, slik at man slipper overraskelser senere. Og husk at depositum skal på en egen sperret konto, avrunder Øines.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere