Gå til sidens hovedinnhold

Pass på og slipp billig unna

Mildværet har satt inn, og med det følger snøras og forsikringskluss. Hvor mye ansvar har du egentlig?

- Parkerer du bilen utenfor en bygård om kvelden og det raser snø på bilen din om morgenen, er det et spørsmål om kanskje bygårdseier har ansvar, sier fagsjef i Gjensidige Stein Ungher.

Han presiserer at selv om bygårdseier plikter å sørge for sikker ferdsel på fortauet, kan det oppstå uforutsette problemer.

- Har ikke bygårdseier fått tid eller mulighet til å ta seg av is og snø som har dukket opp over natten, kan han ikke klandres, sier Ungher.

Bruk vettet
Gjensidige får inn mange ansvarssaker som følge av snøras hver vinter. Ungher oppfordrer folk til å bruke vettet og dermed unngå problemer.

- Hvis snøraset på bilen skyldes at bygårdseieren har latt snøen bli liggende og du ikke har forutsetning for å se hva som ligger på taket, vil det ikke være ditt ansvar. Men parkerer du utenfor en villa eller en låve på landet, er det ditt ansvar å passe på, sier han.

Isete fortau
Mange av sakene hos forsikringsselskapet skyldes knall og fall på isete fortau, og det er spesielt etter værskifte ulykkene oppstår.

- Man må kle seg etter forholdene. Det kan skje ulykker på fortauet selv om gårdeier har gjort det han kan. Å gå i høyhelede sko på holka er å be om det, sier han.

Politivedtektene i den enkelte kommune regulerer også bygårdseiers plikter til sikring ved snø og isfare. I visse deler av Oslo er vedtektene særdeles strenge.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre