RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pass på skiene dine!

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Denne påsken stjeles skiutstyr for 10 millioner kroner. På enkle måter kan du unngå å bli neste offer.

Sola stråler fra blå himmel, det er snø i bakken og påskeferien kan ikke bli stort bedre. Men pass på, å sette igjen ski eller snowboard utenfor hytteveggen kan koste deg dyrt.

Finanskrisa forverrer
Forsikringsbransjen advarer nemlig mot stadig frekkere skityver. Utstyr for nærmere 10 millioner kroner stjeles - bare i påsken.

Og i år frykter bransjen enda større tall, på grunn av finanskrisen.

- Det kan vi ikke utelukke. Vi ser klare tegn på at flere nordmenn tilbringer påsken i eget land på grunn av finanskrisen. Dessuten blir utstyret stadig dyrere. Dette må vi regne med slår ut når status blir gjort opp, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring til NTB.

Det betyr at det i år trolig blir enda flere eksklusive ski og fancy snøbrett som står fristende oppstilt utenfor varmestuer og after ski-steder. Iallfall er det der utstyret er mest utsatt.

Skill skiene
Og en ringerunde til noen av kafeene og afterskistedene i bakkene hos de mest populære skistedene bekrefter dette, selv om påsken ikke har vart mange dagene.

- Vi opplever tyveri hvert år, selv om det faktisk ikke vært noen tyveri utenfor oss så langt i år. Men tidligere år er det alltid noen som opplever å få frastjålt ski og utstyr, sier Morten Bråten ved Norefjellstua Café og Afterski til Nettavisen.

Til tross for den enorme summen av utstyr som stjeles, mener Bråten at skituristene har blitt mer observante når det gjelder tyveri.

- Mange har blitt flinkere til å sette en ski her og en ski der, og det hjelper veldig. Det ser ut til at mange tenker på at ski og skiutstyr blir stjålet.

Lås inne
Andre måter å forsøke å unngå tyveri på er, å plassere skiene i bilen eller på et annet låsbart sted, selv om heller ikke skiboksen på biltaket er det sikreste stedet. Om nettene bør skiene plasseres innendørs.

- Vi må nok bare med beklagelse erkjenne at den gamle, gode norske skikulturen, da vi trygt overlot utstyret til seg selv noen minutter, er forbi. Ofte skjer tyveriene mens folk er innom varmestuene som snarest for en vaffel eller et toalettbesøk. Når eieren kommer tilbake noen minutter senere, er skiene borte. Det kan ofte se ut som om frekke tyver spaner og foretar sine kresne valg, ifølge Vennesland.

Eier selv
Norge er det landet i Europa hvor det stjeles mest ski- og vintersportsutstyr.

- Vi vet ikke helt hvorfor, men antar at det skyldes vår skikultur, som tilsier at vi eier vårt eget utstyr. I Mellom-Europa er det mest vanlig å leie utstyr i alpinanleggene og på utfartsstedene, sier Vennesland.

Ifølge Vennesland har Europeiske mellom 40 og 50 prosent av det norske reiseforsikringsmarkedet. I fjor beregnet selskapet at det hver påske de siste årene har blitt stjålet ski og annet vintersportsutstyr for 8-10 millioner kroner.

Informasjonsdirektøren kommer med et siste hjertesukk.

– Det burde være en selvfølge at alle store skisteder i Norge sørger for «skigarderober» eller låsbare ski- og brettstativer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere