RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Pass-svinn i Posten

210 pass forsvant i posten i fjor. Det er mer en dobbelt så mange som i 2005.

Politiet sender passene som ordinær brevpost for å spare penger. Datatilsynet er kritiske, og ber politiet vurdere tryggere måter å sende ut passene på.

- Vi har bedt politiet om å risikovurdere en rekke forhold når det gjelder pass, og en av disse er utsendelsen av passene. Det sier Atle Årnes i Datatilsynet til Kanal 24.

Han sier andre land i Europa har håndtert dette på en annen måte. Blant annet ved å la folk hente passene på politistasjonen, for å sikre at riktig person får passet.

Det ble i fjor laget mer enn 582.000 pass her i landet, og rundt 23.000 norske pass har forsvunnet. At det bare er 210 som har blitt borte i posten kan være alvorlig nok, mener Årnes.

- Politiet informerer for dårlig om hva det vil innebære for passsøkeren å miste passet sitt, sier Årnes.

Politidirektoratet sier erfaringene de har med å sende pass som ordinær post, ikke tilsier at ordningen bør endres.

- Vi vurderer det som publikumsvennlig at man får passet direkte i postkassen, i stedet for å måtte oppsøke postkontoret for å hente det. Det sier Seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet til Kanal 24. Samtidig mener direktoratet at det det er dyrt å bruke rekommandert post.

- Skulle vi sendt ut alle pass som rekommandert sending ville dette koste nærmere 20 millioner kroner i året, sier Talgø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere