*Nettavisen* Nyheter.

Passasjer: - Nå må du støtte SAS

Foto: Varfjell, Fredrik

Flere reisende på Gardermoen har valgt SAS framfor andre for å støtte det skandinaviske flyselskapet og forhåpentligvis forhindre en konkurs.

18.11.12 21:25

På hovedflyplassen gikk alt sin vante gang søndag ettermiddag mens forhandlingene mellom ledelsen og fagforeningene i SAS pågikk for fullt på Kastrup. Men flere av de reisende var litt bekymret for at det skulle komme en konkurserklæring før de hadde fått satt seg på flyet.

– Jeg var litt redd for at jeg ikke skulle komme meg hjem. Jeg fulgte med på nyhetene helt fram flytoget gikk. Det høres jo dramatisk ut, sier Mathilde Bjørkås fra Stavanger til NTB.

NTB følger SAS-dramaet direkte. Følg med i vinduet i bunnen av saken.

SAS-tilhenger
Bjørkås er på vei til hjembyen etter å ha besøkt kjæresten sin i Oslo.

– Han sa til meg at «nå må du støtte SAS», så jeg kjøpte SAS-billett til Stavanger i stedet for med Norwegian, forklarer Bjørkås mens hun fikler med bagasjelappen.

Bjørkås' kjæreste kommer etter henne til Stavanger til helgen – også han satser på at SAS fortsatt eksisterer da, og ville heller støtte det konkurstruede selskapet enn konkurrenten Norwegian.

– Det er jo veldig trist hvis SAS går konkurs, for de har alltid vært der. Min mor er SAS-tilhenger, og jeg tror nok det har gått i arv, sier hun med et smil.

Avviste forslag
Søndag ettermiddag så det ikke bra ut. Da sa SAS' styreleder Fritz Schur til Danmarks Radio at forhandlingene rett og slett gikk dårlig. Å komme til enighet om sparepakken med fagforeningene er essensielt for å unngå konkurs og få redningspakken fra investorene.

SAS-ledelsen hadde allerede avvist et utspill fra kabinpersonalet fordi det ikke levde opp til selskapets krav til sparetiltak. Heller ikke pilotenes forslag natt til søndag ble akseptert av ledelsen, men ved 17-tiden kom det et nytt innspill fra flygerne.

– Veldig trist
Danske Trine Risvang står i kø for å sjekke inn ved SAS-automaten. Hun er på vei hjem til Aarhus.

– Jeg bestilte dagen før SAS gikk ut og fortalte at de var truet av konkurs, og jeg visste at jeg skulle fly dagen etter at de begynte forhandlingene, forklarer hun.

Risvang har imidlertid satset på at selskapet består inntil videre og har ikke fulgt nyhetene så tett i det siste. Men hun frykter det verste for selskapet.

– Hvis de skulle gå konkurs, er det veldig trist for veldig mange, sier hun.

Mulig å få billettpenger tilbake
Passasjerer som har betalt leiebil eller hotell samtidig med flybilletten, får penger tilbake ved en eventuell SAS-konkurs. Er billetten betalt med kredittkort, er du også sikret.

Har du bestilt leiebil eller hotell samtidig med flybilletten og betalt en samlet pris for dette, er du sikret av Reisegarantifondet. I tillegg må turen vare mer enn 24 timer.

– Da er du sikret hjemreise, og pengene er uansett ikke tapt, sier kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet til NTB.

Det regnes som pakkereise når minst to elementer av transport kjøpes samtidig, som for eksempel når du bestiller flybillett og hotell på SAS' nettsider. SAS er medlem av Reisegarantifondet som slår inn for kunden om noe skjer.

Ingen SAS-info
En mulig SAS-konkurs har ført til bekymring hos flypassasjerer som enten er underveis på reise eller har kjøpt flybillett og planlagt en tur. På SAS' egen nettside er det om dagen kun reklame for billigturer og ikke et eneste beroligende ord for passasjerer og kunder som er blitt usikre av konkursryktene.

Forbrukerrådet og reiseforsikringsselskapene og andre samarbeidspartnere er imidlertid på banen.

Skogly hos Forbrukerrådet kan informere at dersom du har brukt kredittkort, og ikke debetkortet, kan du kreve pengene for billetten tilbake. Det gjelder kort som MasterCard, American Express og Diners.

Situasjonen er noe annerledes om man har betalt med debetkortet og kontoen er direkte belastet.

– Men i noen tilfeller har vi sett at Visa for eksempel også refunderer penger til kunder som har betalt med debetkort, sier hun.

Banken betaler
Vanlig reiseforsikring dekker normalt ikke billetten eller hjelp til hjemreise om et flyselskap går konkurs.

Skulle det blir konkurs og du sitter der med verdiløse billetter, er det selvfølgelig anledning til å melde sitt krav i konkursboet. Men flybillett verdt noen tusenlapper kommer trolig langt bak i køen.

Svenska Dagbladet har anslått at det totalt er kjøpt flybilletter hos SAS med kredittkort for 4 milliarder svenske kroner. Sveriges største bank, SEB-banken, sier at summen som avisen har beregnet for et mulig tap for kredittkortselskapene, er sterkt overdrevet. (©NTB)

FØLG SAS-DRAMAET DIREKTE HER:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.