RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Påstand om jagerflyfusk i ny bok

Foto: Inge Wallumrød (MEDIEHUSET NETTAVISEN)
Sist oppdatert:
Forsvarsanalytiker kaller de økonomiske kalkylene for Gripen og F-35 svindel.

Norske myndigheter trakk sine egne og kreative konklusjoner om det svenske jagerflyet Gripen. Det er blant påstandenne forsvarsanalytiker John Berg kommer med i en ny bok. Her retter han også fingeren mot daværende statssekretær - nå forsvarsminister - Espen Barth-Eide (Ap) og hevder opplysningene bør koste ham jobben, skriver Aftenposten.

- Planmessig fusk
- Det helt overordnede for meg, er dokumentet som viser at det ble fusket i Norge. Et fusk av en slik karakter at hvis det ble gransket, må medføre at Barth-Eide må gå. Som statsssekretær i Forsvarsdepartementet ledet han dette arbeidet, der det ble drevet planmessig fusk. De økonomiske kalkylene for Gripen og F-35 er hundre prosent regulær svindel, sier Berg til avisa.

Mener F-35 ikke passer Norge
Han mener Norge med F-35 får et fly som helt klart har store kvaliteter, men at det er et fly som ikke passer norske behov og som blir altfor dyrt.

Valget av amerikanske F-35 er ifølge Berg årsaken til at Norge bare har råd til énn kampflybase, og det gjør ifølge Berg flyvåpenet ekstremt sårbart.

John Berg skriver for det militære tidsskriftet Jane's Defence Weekly.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere