Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Påstand om ti års forvaring for 15-åring

AKTOR OG BISTANDSADVOKAT: Aktor Erik Førde og bistandsadvokat Siv Hallgren under rettssaken i Asker og Bærum tingrett mot 15-åringen som er tiltalt for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30).
AKTOR OG BISTANDSADVOKAT: Aktor Erik Førde og bistandsadvokat Siv Hallgren under rettssaken i Asker og Bærum tingrett mot 15-åringen som er tiltalt for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Påtalemyndigheten la ned påstand om 10 års forvaring for den 15 år gamle jenta som drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30) på Vollen i Asker i oktober i fjor.

Aktor, statsadvokat Erik Førde, holdt sin prosedyre i Asker og Bærum tingrett torsdag.

– I de ti årene er det tatt hensyn til at jenta har tilstått, sier Førde.

Da han kom inn på spørsmålet om forvaring, sa han at den skjermingen hun har hatt, har gitt en positiv effekt.

Drapet skjedde i omsorgsbasen til institusjonen Små enheter natt til 28. oktober. Den 30 år gamle miljøarbeideren ble først kvalt med et belte og så stukket 21 ganger med kniv i ryggen og halsen. Hun døde etter kort tid.

Jenta har vært til stede under hele hovedforhandlingen som har pågått i åtte dager. Det har også hennes far som sitter ved hennes side og avdødes mor, far og en av hennes brødre.

Det er ventet at dommen vil bli forkynt fredag 26. juni.

Les også: Vollen-drapet: Faren kritiserer omplasseringen av datteren

Unik sak

Det er ikke vanlig å ilegge et så ungt menneske forvaring, men statsadvokaten mener likevel det er en riktig avgjørelse i denne saken.

– Det var ikke noe enkelt å komme fram til den påstanden, men som jeg sa i prosedyren er det på sikt det som gir henne best oppfølging. Samfunnsvernet er også et tungt hensyn. Slik påtalemyndigheten vurderer det, er hun farlig og vil være farlig lenge, sier han til NTB.

Førde er helt klar på at saken er unik.

– Både påtalemyndigheten og forsvaret vil nok lese premissene nøye og vurdere en eventuell anke.

Han mener bestemt at bruken av forvaring for en 15-åring ikke bryter med FNs barnekonvensjon.

– Det har lovendrer vurdert og kommet til at det ikke er et brudd på barnekonvensjonen, men med den begrensningen som ligger der om at det skal ekstremt mye til å ilegge forvaring, slik som i denne saken.

Les også: Anna Kristin (30) ble drept på jobb

Ber om 250.000 kroner

Bistandsadvokaten til de etterlatte, Siv Hallgren, ber om oppreising på 250.000 kroner til hver av foreldrene og til avdødes ektemann. I tillegg ber hun om at de etterlatte blir tilkjent rundt 185.000 kroner til sammen i erstatning.

– Jeg mener det er nødvendig i denne saken at erstatningsbeløpet er høyere enn 200.000. Også fordi det har gått noen år siden normeringen i Høyesterett kom med i 2010. Beløpet henger også sammen med straffeutmålingen. Streng straff gir også høyere oppreisning, sier Hallgren til NTB.

Hun sier at foreldrene til avdøde og hennes fire søsken var forberedt på at det var en forvaringspåstand som ville komme.

– Saken har selvfølgelig vært en belastning for dem, men jeg tror også at det har vært bra for dem å følge saken å få alle detaljer slik som det blir lagt fram direkte og ikke få det gjenfortalt.

15-åringen har forklart seg i retten og har også bedt om unnskyldning.

– De etterlatte var kjent med hennes forklaring fordi hun jo også har blitt avhørt av politiet. Men de ville jo gjerne høre hva hun hadde å si, sier bistandsadvokaten.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!