*Nettavisen* Nyheter.

Patthama Olsen (36) fikk sjokkbrev fra Nav: - Du er HIV-positiv

Lislebyparet Patthama (36) og Dagfinn Olsen (61) er sjokkerte etter å ha fått brev i posten om at Patthama har HIV, noe som ikke stemte. Foto: Stig Nilsson (Fredrikstad Blad)

- Sjokkbrevet fra Nav førte til mistanker om utroskap. Vi løp begge to til legen for å HIV-teste oss. Det var helt forferdelig.

17.04.15 13:17

Lislebyparet Patthama (36) og Dagfinn Olsen (61) har vanskelig for å komme over at Nav Forvaltning Østfold ga Patthama avslag på søknad om arbeidsavklaringspenger, blant annet med henvisning til at hun skulle være smittet med det livsfarlige HIV-viruset.

– Vi var ikke smittet

– Vi er begge lettet over at HIV-testen viser at vi ikke er smittet, men dette har vært svært vanskelige dager for oss, sier paret til Fredrikstad Blad.

I et svarbrev til Nav skriver Dagfinn Olsen på vegne av seg selv og sin kjæreste, at forholdene mellom de to er påført uholdbare ekstrabelastninger. – Vi mistenkte hverandre for utroskap, skriver han.

De to engasjerte advokat for å protestere mot behandlingen.

Tre uker etter at brevet ble sendt, 26. mars, møttes partene. Nav la seg helt flat, og beklaget sjokkbeskjeden muntlig.

– I tillegg vil det komme en skriftlig beklagelse, lover kommunikasjonssjef Britt Tunby på vegne av brevskriver, som er Nav forvaltning Østfold.

– En skrivefeil

– Hva er forklaringen på at Nav helt uberettiget diagnostiserer en person som HIV-positiv?

– Vi fant at det var gjort en skrivefeil i vedtaket, som gjorde at ett ord fikk en helt annen betydning, sier Tunby.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLAR BESKJED: I dette brevet får Patthama Olsen beskjed fra Nav om at hun er HIV-positiv. Foto: Stig Nilsson (Fredriksstad Blad)

– Er det forståelig at Olsen mottok brevet med sjokk og vantro, og at det skapte frykt hos mottageren?

– Vi forstår veldig godt brukers reaksjon på brevet, sier kommunikasjonssjef Britt Tunby, som beklager menneskelig svikt.

– Denne gangen med svært uheldige konsekvenser. Vi gjennomgår nå våre rutiner for å forhindre at lignende feil skal forekomme i fremtiden, sier hun.

– Mye rot

– Avslaget på søknaden om arbeidsavklaringspenger begrunnes også med at jeg på grunn av HIV-diagnosen er arbeidsufør, sier en fortvilet Patthama Olsen.

Hun sier hun er dyslektiker, forstår godt muntlig norsk etter seks år i Norge, men strever med bokstaver.

– Jeg har problemer med både å lese og skrive norsk, sier hun.

Det var kjæresten Dagfinn Olsen som måtte forklare henne innholdet i brevet fra Nav forvaltning Østfold.

– Jeg har aldri fått et så forferdelig brev i posten, sier hun.

– Det har vært mye rot. Navnet på fastlegen som er oppgitt i brevet er ikke min fastlege. Da min lege ringte og ringte, tok de ikke telefonen. De svarte ikke før vi engasjerte advokat, forteller de to.

– Sendt hjem fra Sunnaas

– Jeg fikk avslag på søknaden 3. mars. To uker senere, onsdag i denne uken, var jeg innkalt til undersøkelse på Sunnaas sykehus. Men jeg ble sendt hjem igjen. De kunne ikke undersøke meg der, siden jeg hadde fått avslag på søknaden om arbeidsavklaringspenger, forteller hun.

– Nav kunne vel ha informert videre om dette, så jeg slapp å reise til Oslo og bruke masse penger på reiser og konsultasjon hos en spesialist og en legetime jeg ikke fikk noe ut av, mener hun.

– Fastlegens ansvar

– Henger dette sammen?

– Ytelsen arbeidsavklaringspenger gir ingen plikt eller rett til behandling, sier Navs kommunikasjonssjef Britt Tunby.

– Det er fastlege som har det medisinske ansvaret i forhold til behandling og eventuelle henvisninger, sier Tunby.

– I så fall kjenner ikke Nav regelverket godt nok. Inntakskriteriet for den undersøkelsen Parrhama var henvist til, er nettopp at man har fått innvilegt arbeidsavklaringspenger. Det står klart og tydelig i et brev som Sunnaas sykehus har sendt til vår lege, og som vi begge ahr lest, sier Dagfinn Olsen.

Les flere saker hos Fredrikstad Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.